有冇CHING做開programmer開始擔心

171 回覆
29 Like 119 Dislike
你夠唔夠膽ai gen 啲 code直出去Production?
leetcode本身就係考你自己thinking process 同debugging ability
ai只係幫咗swe好多忙
落production都係要靠swe落決定
我依家要點做
我直程俾晒我想點
問ChatGPT 幫我安排epic 同story
task就自己嚟(因為ChatGPT仲係唔係好識呢Detail嘢)
要PM?
感覺到樓主唔係做programming 依一行
你擔心out source 晒去大陸越南印度好過啦
一係外行人
一係不學無術嘅新仔
啱呀,快啲轉行啦
而家啲公司都唔請junior, 因為ai gen完code junior唔識睇又唔識試寧願請ap, sa好過

所以有ai之後啲senior好吃香,呢啲先真係識得利用ai提升效率
依個真
真係少好多junior position
train佢地唔使錢咩
[member]

PM係用黎孭獲 + 協調
處理啲麻煩人事
寫scope啲野洗鬼要佢寫

[/member]
咁係GPT 4 廢
AI 會愈來愈進步,到時只需留少數人做review
用chatgpt + remote 接簡單frontend freelance 諗唔諗得過
TPM就得啦
唔識T嘢嘅PM只係浪費時間、金錢
純揼石仔的人應該會被取代
反而data structure/maintain重有排做

講真而家只係由stackoverflow轉左chatgpt
減少左search的時間 佢gen完應該冇人敢唔試
其實可以形容為 paradigm shift

類似以前爽手既 devs 可以好快將 stackoverflow 既料正確咁啪入 production codebase 而唔爆炸,今時今日係點樣正確咁俾GPT gen 出來既code test 同 integrate 入本身 system,同埋判斷佢既code本身岩唔岩方向同跟唔跟到 practices

比起 pre-AI 時代,更加考你表達問題同 review 人地寫既 code 能力,對於 junior 或者dup開石仔既dev 黎講係類似上左一格先會發揮到

暫時黎講,視乎你幾擅長提供 context,同埋可唔可以貼本身 source code,gen code能夠直接用直上 production 既程度可以去到over 60% up,未去到可以俾我炒哂d細既自己gen哂佢。反而係你擅長利用佢的話,起步可以快過同期以倍數計,等於以前善於用SO摷野痴得靚入codebase會有優勢一樣
唔同意 的確有行業正在消失

例如插畫 翻譯等
我覺得唔會直接取代 變左上下級關係
例如插畫 變左純一番所有畫的畫風 用色
翻譯 變左較對番AI譯完後的野 再修飾一下

AI的應用應該係咁 而唔係直接取代晒成個行業
我都驚驚地 怕做多幾年AI 太進步 比人炒
證明個行業深不見底 大把新野做
好多時見到唔似work,再問Are you sure? 佢都會講sorry,跟住再整另一堆垃圾code

有次問佢點set某一個program既parameter,試咗一樣唔撚work,問佢are you sure? 佢呢次竟然自信答yes
咁我咪睇返document,佢將唔同module既parameter撈埋一齊,咁撚白痴
講得出既通常都係行外人
好多行業都不斷改變

遊戲機都每十年就轉平台
咁又太極端
插畫睇你做邊類
兒童插畫嗰啲又窄洗啲 本身嗰啲都唔駛你學咁耐
不如你怕香港經濟繼續差失業好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞