有冇CHING做開programmer開始擔心

171 回覆
29 Like 119 Dislike
連我呢啲寫爛code嘅
都覺得而家GPT gen嘅code 只係最頂層嘅參考用到
師兄覺得IT (junior)都準備收皮? 總有一個field 無咁易掛?
睇地方
只係睇錢既老細唔會理你個 model work 唔 work
覺得 work 就會減人 cut cost, 同自己做 outsource 哂出去比 offshore做一樣
好快唔熟悉 AI 又幻想可以靠 AI 賺錢既公司就會收檔
你唔識coding本身又點識應用
佢俾完啲code俾你,你唔駛fine tune 一樣冇用
因為ai 俾你嘅唔一定係你想要嘅野,可能好接近
淨低果少少就睇你點tune好佢
同埋你唔識coding,你應用極有限
你唔擺埋啲domain knowledge 入去問,根本曬氣
應該focus 係ai 點樣幫你學coding + 點樣問問題幫你solve 你而加coding 上嘅問題再apply 個solution 入你啲code到
無係programmer都唔擁抱ai

聽親啲programer都會覺得ai對自己嚟講係極好嘅事,樓主你係咪當打code係洗碗冥想嘅人
我都咁覺得
似係想多重侮辱
暫時覺得
gpt個類最啱係問啲唔熟嘅嘢 將佢gen出黎嘅嘢做keyword再google search 或者 引導自己思考方向

copilot個啲就用黎做填充題 直接gen一啲套路code

可見嘅未來都唔覺得佢會取代到design個part 即係system design, code style個類 或者係sdlc個啲流程嘢
有冇留意上星期aws summit?
現階段聽落好多都只係喺用AI嚟做chatbot/search

Devin都話唔係為咗取代programmer
不過有人話“Don’t call yourself a programmer” 我覺得係嘅
純粹比個input你寫個program 出嚟係好易比人取代
我理解打Progame 只係IT其中一部分, 更多的係點Design & Mainain
同埋clarify requirements 都重要
佢間公司一定會擴張到大過Google啦,Google炒人注定萎縮
十年後每個programmer用AI做嘢快十倍,咪搵多十個客囉
你覺得會整個行業一瞬間消失?
你覺得所有公司全部都會用 AI gen code?
可能有,但唔會 100%

人地識用 AI 可以提高生產力
有遠見既老闆當然係利用提高既生產力去擴大公司既業務
度縮既老闆可能會覺得炒幾個人又 keep 住相同生產力可以節省成本
人地係度擴大業務同時有D老闆就開源節流
業務只會越做越細最後無哂競爭力
見到老闆有咁既傾向好快D走啦
唔好同佢攬住一齊死

至於你自己與其害怕新技術取代自己
不如學習下點用仲好
Copilot 都出左好多年
唔係今時今日先有既野
市場決定一切. Big tech 都cut 人啦. 佢地會好左競爭力?
佢間公司一定會擴張到大過Google啦,Google炒人注定萎縮
十年後每個programmer用AI做嘢快十倍,咪搵多十個十倍客囉
講真佢地識果啲野搵條識講野有啲責任感既dev學半年都學識哂
整個剪公仔麵頭既機械人出黎應該唔難?
依家啲00後全部一色一樣啡色公仔麵頭
純做P 莫講話AI不如直接玩大陸人仲平啦

係香港香港做P真係做兩三年就要升

一係做tech lead 睇住班P再上architect
一係就做PM business 果邊

齋做P三十幾歲俾人炒啦
都係用完即棄, 大部分公司都講利益 始終要交數
3幾歲都仲係P 仔上唔到位咪PK? 人生真難
所以將來junior同senior嘅分別係prompt engineering
轉行做infra囉
又真
最近同幾個客夾website嘅嘢
佢地都係叫我同印度果邊整website嘅同事聯絡
ching心水清

同埋reduce headcount 應該係trend嚟
搵定其他role轉,如果唔係只會愈黎愈窄
再次證明港式low tech撈嘢嘅it先係王道,開會吹下水就叫vendor做

精心鑽研啲技術到頭來連外國都cut撚晒啲位,真係仆街
一個人睇以前十個人既野

仲要ai 只係hit左2-3 年
玩多5年唔敢想像
有保安巡邏機械人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞