有冇CHING做開programmer開始擔心

171 回覆
29 Like 119 Dislike
AI 已經幫到手GEN CODE
係咪要準備轉行了?
行行都有ai幫手㗎啦, 咁係咪行行都要轉工
保安師歡迎你
你覺得會整個行業一瞬間消失?
你覺得所有公司全部都會用 AI gen code?
可能有,但唔會 100%

人地識用 AI 可以提高生產力
有遠見既老闆當然係利用提高既生產力去擴大公司既業務
度縮既老闆可能會覺得炒幾個人又 keep 住相同生產力可以節省成本
人地係度擴大業務同時有D老闆就開源節流
業務只會越做越細最後無哂競爭力
見到老闆有咁既傾向好快D走啦
唔好同佢攬住一齊死

至於你自己與其害怕新技術取代自己
不如學習下點用仲好
Copilot 都出左好多年
唔係今時今日先有既野
你啱呀
我公司已經炒咗editorial team
應該咁講
識用gen AI同唔識用嘅員工 工作效率同產出質素嘅差距會愈黎愈遠
Gen AI只係一個tool
都要有人識用先發揮到佢嘅功能

我反而好奇以前日操夜操leetcode班人依家點
AI代替唔到孭鑊
所以有可能篩淨PM
冇可能
萬一ai做唔到想做既效果??
現階段一定要有個ap/lead睇住
外行人理解:
Coding 係電腦同人類溝通既語言
而家有GPT 即是唔洗識coding都同到電腦溝通

所以以後應該focus係coding既應用多過學習coding 本身

有錯勿diu
等AI成熟 - 普及 - 再取代
你都退左休啦

N年前夠話機械人會取代好多工,過左幾十年,機械人去左邊
首先,AI技術就算再先進,也難以完全取代程式員的工作。我們擁有人類獨有的創造力、解決問題的能力,這些都是AI暫時無法複製的。
所以我認為,我們應該把注意力集中在發揮自身的優勢,提升自己的專業技能,這樣才能在未來的競爭中保持優勢。
其次,我們也可以主動去學習和使用AI工具,把它們融入到自己的工作流程中。這樣不但可以提高工作效率,也能讓自己掌握最新的技術趨勢。
有時候,我們還可以嘗試和AI合作,看看能不能產生一些意想不到的效果。總之,AI技術的發展確實為我們帶來一些挑戰,但我相信只要我們保持積極主動的心態,適時調整自己的方向,我們仍然有很大的發展空間。
不要被眼前的變化嚇到,而是要勇敢地面對未來。我會繼續努力學習,相信只要堅持下去,一定能找到屬於自己的發展之路。
你也不要灰心,我們一起加油吧!
淨係職位少左 競爭大左已經夠死

點解唔請個新世代後生嘅 可能識ai野仲多過佢
AI GEN CODE 但佢唔會自己寫入去
你問AI點樣整咖哩 佢會教你整
而唔係整一兜比你
學緊通渠
邊間公司?
我公司之前出GPT4嗰陣都係咁諗
仲搵人整咗個私人ser 買佢API用
最後 屌你 得啖笑
家下個lead直頭話啲曲太爛
叫我地當google用算
總之佢一見到有gen曲痕跡就會成個PR reject
唔會睇落去 到時自己同PM交待
人地就係利用人既 fear 去嚇你地班傻仔
最花時間唔係寫 code
係要搞清楚寫咩 code
做工程轉IT 有無過來人分享下 (有自學過Java)
一日未有自我意識 一日都取代唔到 放心
外界: 班programmer傻仔等失業
真正programmer: AI愈勁愈好 做嘢更有效率

事實係如果AI有一日替代到programmers, 我諗在者之前已經有更多職業已經消失咗 好多人仍然睇唔到個大picture
debug AI啲code仲煩過自己寫
少左職位就搞唔掂就只係樓主廢
無真正用過ai先會講得出呢句
成日聽一班9up佬吹到ai咩都識
其實只係班人無深入用過
唔知點解你會有呢種諗法
覺得某一種人可以「篩淨」
事實就係 machine learning 黎講,你只要畀夠料佢 train,就乜柒都可以做,包括任何 project planning、project management、schedule management etc etc
你會覺得 PM 可以倖免就證明你唔識 AI
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞