知名YouTuber Hermxn Yexxg 移除所有歷屆公開試題解影片

218 回覆
20 Like 97 Dislike
Outlier又真係有免費拍Econ 片教人地
利申之前有睇過佢啲片 講得唔錯
你可以去YouTube搵下
我嘗試用我僅有既數學知識答以上幾個問題
一開頭有人問 點解Matrix addition is commutative, while Matrix multiplication is but not commutative.
可以從幾方面討論:
追求數學嚴謹性:
一個簡單既proof 就可以證明加法係commutative + 一個簡單既example 可以證明multiplication唔係commutative.
大學入面year 2/3學abstract algebra一定有問過點解matrix係ring but not a commutative ring.(其實接近係同一條問題, 只係presentation唔同)
以上既理據本身都足夠去回答呢個問題=數學上一個counter example已經足夠證明一樣野係錯
1966年有一篇paper都係用短短一頁紙寫一個counter example證明一件事係錯.

追求數學既motivation/歷史:
數學上matrix (根據wiki)係 motivated by representations of linear map
如果你答"因為composition of linear maps are not necessarily commutative"
咁你就要問啦: 呢樣野係咪well-known/係你既課程上係咪standard knowledge, 係既, 呢個係一個答案
唔係既, 你就要證明呢件事, 而證明呢件事你可以
1."因為linear map其實都係equivalent to 另一樣野->因為佢唔commutative 所以linear map composition都唔commutative"
->呢個exercise其實係將一個Definition同另一個definition同等左佢, 去到最最後你接受到/學到邊一倨definition係唔Commutative.
2."你證明linear map composition係唔commutative"
technically呢個唔係一個簡單問題(對中學生黎講)
linear maps are functions from a vector space to another vector space that satisfy f(ax)=af(x) and f(x) + f(y)
第一咩係vector space, 第二vector space can be infinite-dimensional
你證明呢個命題其實遠比你需要既野目標廣闊.
加上你證明完呢樣野, 你都要證明番, linear map between finite-dimensional vector spaces等價於matrix, 而係呢個case你既non-commutativity又係咪valid
(因為數學上有時個命題係general case成立, special case唔成立
e.g: matrix multiplication in 1x1 dimension is commutative.)

實用方面:
回答番, 咁如果我想用呢個切入點(matrix其實係一種"特別既"function=linear map)
然後話因為f(g(x))=/=g(f(x)) in general.
我反而覺得咁樣太過general
正正因為數學上有時真係special case會成立, 如果有D叻既學生走黎Challenge你你反而答唔到佢點解, 最後可能都係用番一個formal proof去處理, 即係前面提過proof of addition+A counter-example of multiplication.

不過講真, 真係唔駛教太多無謂野比中學生, 叻既會自己走去搵答案
唔叻既佢都係聽唔明, 無謂寫到咁複雜.
又唔駛下下由最foundation開始解釋, 去到某個位大家接受到+個proof無咩大錯, 都已經ok.

另: 積分入面果個 "dx"都可以有幾種Interpretation
你當dx係一個sysmbol定當f dx係1個1-Differential form.
兩樣野其實導出既result都係一樣
我又唔需要一個老師明白咩係differential form而去教微積分
如果係咁樣既話大學果堆static professor應該無咩資格教微積分
佢老婆係有QS測量師牌
cls
諗起自己幾咁失意果時抬頭一望
屌,班車去寶林
改變市場
即係佢要賺哂D錢錢啦

對上幾個成功教育市場既例子係tsla nvda aapl btc
邊個改變市場唔係為左賺最多既錢?
太爺果代 如果唔係土生土長嘅香港人,一律當支那仔😎。 一律當藍屍
喂啊
然後打風爆玻璃
車又浸埋
琴日長沙灣先見到件米95
不過似80後
同連燈仔講道理
佩服你
好想知你撈緊咩 求你講比我知
bio都係尤其係genetics嗰d
由佢M1講sample var個分母要除n-1係因為「中和作用」之後就冇睇過

你直接講因為某啲數學原因都好過「中和作用」

同埋佢solve linear system教人砌9條式都唔用Gaussian elimination 執佢學生啲手尾煩到嘔
咁你都睇左好耐
除左佢主業數學之外
根本有讀過果科走去聽佢解
就知佢無料到
對住marking 讀答案
聽了解多一些原理都無
浪費時間
就算數佢都教錯唔少啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞