一人一個被炒原因

295 回覆
340 Like 18 Dislike
點會唔駛補呀,炒就要啦,只係唔駛補一個月姐
個底可以點花法?
你都預咗唔會返去同一間公司做㗎啦
啱呀,所以知道上司唔妥自己就醒定D

好多灰色位其實點講都得
你話出去做野,就算你返到公司仲有15mins放工officially你都係要返(我之前係咁)
現實係一來一回其實仲浪費左工作時數
返屋企開機做野仲有效
佢要做你,呢D就夠做
呢個時勢, 唔 OT 都偷笑啦, 你仲早走..... 只能叫聲你做勇士
做得太快 質素好
但唔夠乖

太過年少氣盛
幾百萬事少 面子事大

老細英明 勁啊 大佬好野
一直想比人炒,不過無機會
你唔死生存到今時今日
呢個世界都算幾大愛
點樣可以簽一張紙話自己犯法?佢有警察部?
被公司老細跟尾入殘廁想搞我
我即刻自己開門走返出去
下個星期被人炒左
做嘢方面唔夠一個月就幫左公司揼 excel見客開ot

又試過同同事關係都好好
幫得就幫 招呼又打到足
女上司睇唔過眼人緣好搞針對
但又無人呼應 講返佢轉頭
未夠一年被人炒左
公司做上把

原本要經中間商食差價 買料
我意外得知中間商supplier 係邊個
直接同supplier落單

個價比中間商開比佢既高
比中間商開比我地低
諗住win win

然後supplier 應該叻唔撚切 同左中間商講
你地個xxx 直接搵我地落單啵 個價仲好過你地

老細直接搵到係我直接落單比supplier
2話不說 即日炒左我

件事過左半年得知公司同中間商解左約
直接同supplier訂 一年慳返80萬左右

利:係我on9 唔記得同中間商有約
N年前喺港島區搵到份工,一見成份工就第二日入職,頭七過後日日都想跟師兄接手啲嘢,但師兄唔撚想教,而成個部門得我、師兄、老細3個人,相處七日已經覺得唔係同佢地幾啱傾,每日食晏佢地兩個又自私食,我就因為無錢出街食就帶飯返公司叮。
咁啱同一層既果班同事又見我新入職,主動同我邀請我一齊食晏、一齊玩boardgame同吹水,好快我就埋咗堆。
直到probation完之前,我老細同我講,你都係唔適合呢個職位,就雞咗我,但係大前提我自問無做錯任何嘢,反而係師兄唔放手畀我去試跟下啲工作。

死因:唔埋堆,無嘢畀我做又覺得我無心學嘢,仲要同其他同事玩得咁埋
咁你唔識玩 應該拎住呢個痛腳發揮一下 佢邊敢炒你
夜晚12點?
唔簽會點?報驚?
你覺得自己無問題既咩?
嗰時啱啱大學畢業唔識玩
你唔好咁撚多幻想啦,係咪未同過鬼佬做野? 鬼佬一樣都係有咁多仆街架咋小朋友
楊修之死
網上言論 俾人cap圖篤灰
咁大動作 要同老細傾再讓比佢威
你咁樣直接越過佢做決定
跟大隊散左再返去
同事問起咪話漏左野
呢啲唔敢博啦
呀叔未過Proba同呀頭落site
同個客傾完3點
呀頭:記得得閒偷雞,一齊走 咪返去
電機工程JJ
你啲閱讀理解另一個Case係其他人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞