一人一個被炒原因

295 回覆
340 Like 18 Dislike
屌我冇食條女,但算close,日日一齊lunch,一齊放工,做野嗰陣間唔使吹水吹到gap gap 聲,放工會去睇
下戲行下街之類。

持續咗一個月後發現條女原來係老闆二奶,跟住嗰兩個星期發現老闆成日黑鳩我面同對我態度好撚ignorance。當時feel到會比佢炒,趁未過probation遞咗信即走。

從此之後女同事進一步關係好抗拒,真係唔知溝佢地又會得罪公司邊個
呢啲真係你對鬼佬嘅性幻想嚟
啲鬼佬都係仆街嚟
規舉係人定
點睇都係因人而異
唔係一條柒咁返黎就叫乖
啱啱入嚟乜功勞都未有,梗係跟規矩啦
其實你覺得照規矩返公司咁困難應該唔好返工
同樓主落去個同事都早走
一係佢個同事做鳩佢
自己走返公司再篤樓主早走
上一份工返旅行社,成日要同另一個合作開o既旅行社訂船飛
咁我平時訂飛同對數都係搵A小姐
前一日電話同A小姐講下星期大約要訂100張船飛,聽日再確認實數麻煩幫我出飛
第二朝我打去搵A小姐,佢同事同我講A小姐比佢阿頭發現穿櫃桶底尋日已經炒左
留名睇入錯油事件
個個都咁做,即係本身都比早收工
是鳩但搵個藉口炒人啫
u grade第一份工返濕鳩港資採購公司,話做上去可以做product designer

$8000/month,合約寫5日半,朝9晚6冇ot補水
期間做d文件野,有時幫吓其他同事做打雜,忙到hihi
不過我每日6點就放工
做咗兩個月比個肥婆supervisor炒咗,原因係我唔主動ot

最on9嘅係我果時仲差少少喊出黎求佢比次機會唔好炒我

而家輕鬆6皮野一個月日日早走,有時光機嘅話真係想返10年前打柒自己一穫,人生污點
可能人哋平時有ot,咪可以早走
佢果行遲收工算平常
照佢講法,同佢一齊嘅係同team嘅同事
咁佢地先應該要同樓主講佢要點做
唔係「我地返去先喇你諗你啦」咁樣(佢d同事都有份送佢一程啦)
醒d嘅就打返去請示
唔醒就問一齊嘅人要點
而唔係自己獨斷決定,無論一條柒咁返黎,又或者走左去,都唔啱
即使一條柒咁返黎其實都只係保到佢自己一時
如果其他走左嘅人,覺得樓主係特登返去篤背脊
樓主往後日子都唔會好過

所以先話佢點做都死
佢同事又幾撚誠實
明顯樓豬平時唔識做人,咪人哋唔點醒佢囉
佢自己都話另一份工俾人extend proba
真係好有警剔性

返工真係要適當嘅時候扮傻仔

遇過一個好叻嘅公司高層秘書,喺開會嘅時候喺班董事面前講咗好多好presentable嘅嘢,功高蓋主,之後就俾個大佬炒咗
連登真係冇撚得救真係得閒上嚟指住呢啲弱智笑下算
所以咪話佢俾人玩囉
佢唔蠢點會俾人玩
地鐵job 好西煩
RSI 上完 又要CPT fire 媽so
路軌又唔可以用電話
車仔又要調轉放
而加D 00後連最基本扮工都唔識學咩人返工
未過PROBATION就夠膽死早走幾個鐘
唔抄你抄邊個?
除非好難請倒人代你,另計
平時成日遲到 做嘢唔掂 又係kam撚
返工時間成日周圍走
撩人吹水 撩到去隔離dpt 同隔離公司
再俾隔離公司投訴
最後公司忍唔住直接補一個糧炒鳩佢
考rsr都考到你咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞