一人一個被炒原因

295 回覆
340 Like 18 Dislike
使唔使一句就話人傻閪?

你唔寫落CV 人地就一定唔知道?

公司之前請左幾個人,返左一日工就即刻炒左。原因係果個人俾其他公司blacklist 左。blacklist 左佢果間係大公司,請左佢都唔做得果間大公司既Job,即係請佢都無用。
9up到一個點
如果blacklist點解要第一日炒?
一早唔請咪得
定你果d係d濕鳩炒散咋
你請人時會check 曬全香港所有公司有無blacklist 果個人?你一早會知道曬果個人背景、能力?佢第一日返工周圍問人借錢你請之前又會知?佢借左幾百萬街數你又會請之前知?

你自己未見過就話人9up,講嘢下下無point 只係識串人自我感覺良好?
咁又仆街左d
出offer之前唔係check哂先出 ?

不過咩工種係要靠sale個位
打工仔本身而唔係公司黎接生意
Model之類?
日日遲到兩三個鐘
間中請下病假 但冇通知
持續左一年幾
好多時啲做細嘅自把自為以為自己好醒好叻,其實高層往往有其它嘅考慮
有好idea都要知要同邊個講先唔會出事
同你溝通真係好撚攰人哋解釋到咁清楚你都理解唔到仲係咁重覆你嗰句
我都解釋得好清楚,返咗就唔會問
你當人盲既咩
體諒下
連登仔係咁
每個reply都係得一句
我成日咁都大段野我都覺得自己先係異類黎
而且最重要既一點就係佢啲同事都無返,但無被上司炒喎
唔通上司又唔撚知佢哋無返咩

同你啲弱智溝通真係好撚攰
明明佢啲同事都無返都無事,都係要死拗返咗就會害同事
事實唔需要講咁多
係你弱智先要不斷自圓其說
其實你唔識辦公室政治都可以唔駛咁大聲話俾人聽嘅
你都幾好笑,事後去睇返咪啱囉,你當樓主有上帝視角咩。樓主未畀人炒之前點知個老細唔care其他同事早走?正常都會假設老細會理啦,咁個個走晒得你自己返去,到時穿煲成班人畀你累又點?
樓豬真係同你一樣咁做所以過唔到proba
你條仆街繼續害人之餘重要覺得自己識辦公室政治,你面皮好撚厚喎
依家係你兩條弱智事後睇都要死兜堅持做錯既方法,死不認錯,唔好害人啦你兩條弱智仆街
你同你同事係連體嬰?點樣你返人哋無返就會累人
就算冇考慮

見住單嘢/老細真係柒

都要識撈
你真係好撚蠢
你先蠢,大大個人版喺度都堅持套蠢既方法
「而且最重要既一點就係佢啲同事都無返,但無被上司炒喎
唔通上司又唔撚知佢哋無返咩」

係囉
都做到咁出面
你覺得係因為樓主係within proba,定係因為佢本身就係被人針對先會咁有嘅結果呢??
都係嗰句
proba唔proba,唔係真係差好遠架咋
proba咪又係賠一個月(以樓主當時呢d junior staff黎講)...好巴閉咩
梗係差好遠,就係junior staff,乜春功勞都未有,就已經有壞行為,當然炒啦

唔係洗撚有porba依樣嘢
你啱
你同上面條utt弱智一樣咁撚弱智,做埋哂啲下欄工,咁樣未過proba同長工當然無分別。
但好多工係有好大分別,proba期間都只係學緊嘢,未可以為公司提供符合份人工既價值,但長工就唔同,獨當一面.
你係咪做開嗰d咩過左probation人工加1000嗰d工

pro唔probation,喺大公司黎講,只係俾個buffer大家如果覺得唔啱就好快d分開
過左proba都係要炒你就炒你,你估有咩咁巴閉
上面先有個食死貓被炒但係獲賠3個月嘅人喺度
咩有功勞唉大佬真係笑到我

唔知點解我開始feel到你有d膠味
你都識講食死貓,食死貓梗係俾補償啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞