一人一個被炒原因

295 回覆
340 Like 18 Dislike
都話返咪唔會問囉
原來你真係搞唔清長工同proba既分別
會問就會全部都問
唔會問就會全部都唔問
淨係問一個即係玩針對
咁都唔明?

呢單野其實,幾個都出事
過左proba嗰d其實要warning
未過proba就直接炒
唔會on9到淨係炒個proba,其他冇事
如果有咁嘅公司,早走早著
你都見佢上面話自己另一份都俾人extend probation
你搞唔清長工同proba既分別
佢又要好老實咁講出嚟, 完全唔覺咁樣會令大家更肯定係佢問題
其實proba同長工真係唔係咁大分別
當然
垃圾工另計

樓主呢個事例,根本係玩9人
如果你係上司,你覺得咁係啱
咁我會覺得早走早著
啱啱出黎做野嗰陣,間公司得4個人,我做左冇耐,喺公司bt左套av,既然冇人知,跟住幾日後公司d人去食lunch我喺個位度打飛機,過左幾日後俾人炒
個ex試過因為遲到俾人炒
proba同長工點會唔大分別
長工有工有勞,又要識得耐
同proba差太遠, 你覺得無分別證明你唔識做人囉

有兩個人問你借錢,你都會優先借俾個識好耐,平時有幫下你既人啦,而唔會借俾識咗幾日既人啦
你去試一個proba嘅人唔係用呢d方法去試
你呢d根本係俾個氹佢去踩
再講,佢講嘅「其他同事」,其實又係咩人?
如果大家都係唔同sector,人地各自同自己大佬講好左唔返
佢樓主又on99學人走但係又唔同自己大佬講,咁就直頭係樓主on9自爆啦

但係佢冇講過「其他同事」係d咩人
咁照常理去諗,一個under probation嘅staff出site,作為supervisor係咪應該帶佢出,或者搵個可以guide住佢嘅同事出呀?
咁嗰個帶住佢嘅人都唔返公司喇,佢自已一個仲返乜9呀?

當然,我覺得樓主個情況係似上面嗰個多過下面嗰個啦
即係上司叫你自己一個出去做野,你又有樣學樣學其他師傅唔返公司咁囉
未過proba更加要守規矩是常識吧
自己弱智話人試你
hr 呀頭都無自己房?
開名? 唔開名你話你有鳩都得
未過proba但過一個月就要補水啦同埋關個底咩事 未返過工?
似我
外國老細咪一鳩樣 唔好成日以為外國月亮特別圓啦
我個case係同team
去完site一齊搭車走
未過probation ,攞曬啲大假,放完就比人炒咗
Probation 都未過,即係都唔熟,點齊上齊落基本野
重點係人地番屋企分分鐘有得wfh,唔好咁柒啦
入去無幾耐都唔知邊個係人邊個係鬼,點都要扮下野
睇合約啦聰明仔9成未過probation唔洗通知

睇完張圖明唔明第二件事點解丫?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞