一人一個被炒原因

295 回覆
340 Like 18 Dislike
係我報嘅 我同其他同事之後返咗公司督你背脊嘅
所以咪話齊上齊落先係正路
佢一句話返去擺低野
你唔返就gg(除非老闆知)

proba就更加唔會一個磅住你嘅人都冇(即係自己大佬/同一個大佬嘅teammate)
如果真係冇,咁緊係老閪返
如果有,緊係齊上齊落
做IT狗
有條友request要清D比較機密ge資料, 所以我再三打電話比對面阿head問係咪真係清, 再請示自己阿head清唔清得

兩邊都話可以清, 咁我就跟足ticket內容做野,點知清完之後無幾耐人地個department停擺, 原因係D資料無左交唔到比客人同大老細

矛頭就指向我到, 之後我想搵返電話錄音搵唔到, 搵ticket紀錄又比人dele埋, 我個阿head同我講人地太子女唔炒得, 知我係無辜但係叫我食隻死貓, 事後補返錢比我
咪同其他人講
有野趕住做自己返左黎先
唔知其他人去到邊喎
同你差唔多
全公司都知我呀姐唔鐘意自己啲𡃁同其他team玩
同埋食飯一定要同佢食 因為公司無人陪佢食
但私底下我同毎一條team都好frd
有啲夜晚一齊打機 有啲假期約出黎行山唱k
但係係公司都保持同事面果浸嘅關係
係有時呀姐放假我會同佢地食lunch
有次farewell諗住同呀姐講約咗frd食飯
點知佢第一句就問係咪xxx佢地?
咁佢咁問到呃佢都無謂
但自己都知瀨嘢 然後就一直有條刺係到
然後後尾佢終於搵到機會就雞咗我

最後我俾隔離team收留咗
毎次佢見到我都即刻黑撚晒面
一條友硬食左單蘇州屎
就黎做完 準備攞彩之前俾直屬上司掉走左
頭頂係高壓電線, 你伸把遮出嚟係減少空氣絕緣距離 + 遮啲⻣通常係優良導體 + 雨天空氣絕緣性減低。

雨天實際安全距離要比平時嘅 2-3米 更多先可以確保安全, 係嫌死唔夠快 定高壓電落地嘅電弧帶唔走全team 人?
名唔開,佢係填詞人、唱片監製

唔係19嗰啲,係真係出名
其實做同事又唔係做朋友,啱傾咪再進深啲做FRD,唔駛非我族群就其心必誅⋯⋯

我最唔明白係,請我返嚟又唔畀嘢我做,咁浪費你既請人成本又浪費我要搵工既手續同成本簡直係LOSE LOSE
試過返咗兩個星期之後話請多咗人所以炒我,但本身已經唔夠人,成team得三個人,炒咗我就得一個人做嘢,另一個放假
得佢自己返去 人地比人搞既話
都係覺佢篤灰
一樣比人搞
老老實實
鬼佬都多仆街
睇邊度鬼

但好多時呢d情況班鬼都會keep你
用到你儘
除非你得罪其他人威脅倒佢
之前係一間物流公司做,負責幫貨船入油。果日有架船要出航遠行,咁就一如往常咁打滿佢,送佢一程。過左一段時間就發現今次HiHi嘞,原來架船係用柴油嘅,點知我一時錯手入左汽油。其實入錯油都冇咩,架船又唔會因為咁爆炸死人嘅;最多都係死火,啲貨就遲幾日到。不過公司就要賠錢,果陣都有俾人炒嘅心理準備。當時都仲心存一絲希望,希望架船聽聽話話,捱到去終站。

不過架船真係喺太平洋島嶼擱淺左。我心諗出得嚟行,預左要還,已經準備定執包袱。果然好快就收到消息,不過炒嘅唔單止係我,而係成個部門十幾人,連上司嘅上司都俾人炒埋 。後尾先知原來係架船上面係載住一啲化學物品,擱淺之後洩漏到成個海都係,公司要負責處理污染物,一賠賠幾億。而事件裡面最無辜嘅係附近一個水清沙幼嘅太平洋小島,因為生態災害,要即時封鎖隔離。
終於等到你,負評
Keep email record 好重要呀師兄
個ticket system已經有approved睇到邊個批

我打電話比department head confirm除左係做多左之外, 我係故意留個電話錄音做後備

不過當電話同個system都搵唔返record, 我大概都估到係邊個搞, 因為得1個人有權限郁呢D野

事後雖然我係比人炒但係佢補左3個月糧比我
其實點都可以死 係睇老細點理解
樓主跟大隊比人炒
個下如果唔跟大隊 唔合群又可以係一個罪名
笑到仆街 條友中學都未必畢業
記得細個時有一份文員,間公司係有兩個boss,一個男人+一個女人,有一日我同個女boss對鞋撞咗款一模一樣,第二日就俾人炒,果時仲未過probation,好似賠咗7日糧俾我
想公司蝕錢,但比樓主搞到賺錢唔高興
咁大獲
不過有錢為財,財多就女人多
data privacy都唔識 比佢開間公司收6c信收到可以當飛機紙用
傻閪 你未過proba都寫落CV?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞