買樓千祈唔好有大會所嘅樓

186 回覆
112 Like 167 Dislike
你真係唔撚識

講大會所反而係十幾廿年前個啲大型私人屋苑先大

因為當年計建築面積,會所啲空間會計入去賣錢

反而新樓依家啲會所重細,只不過係會多花巧嘢

依啲年份啲樓反而管理費重平新樓好多

所以會所大細同管理費唔係成正比

而你攞你所見嘅某啲會所一竹竿打晒全部人,我都費事同你討論會所有無用,你說的都對。
喺連登,層樓50年就會自然分解
上面嗰幾個舊屋苑有尖咩
你講啲咁傑出嘅例子,班人都係會話佢無設施係牛肺樓

其實大維修要夾幾多錢係好睇法團/管理公司水平、伙數同埋設施

無人話舊樓一定要夾得多,新樓就唔使夾,大把新樓/廿年樓果盤管理費都係負緊數
係我就唔塞錢落哩班人袋
咪由撚得班傻西接貨
等人三千幾蚊管理費請個人黎開門
最後仲要貼錢去裝修會所
個時話係屎
二百萬買層樓
咩40樓寬頻SIGNAL唔到又成日斷線
結果地鐵起到黎
升到條JER 頂住個西
yoho個尖唔係要收十零廿蚊咩?
而家行光纖應該冇曬e d問題啦
真,好多新樓會所play house免費
但仲靚過好多收200/300蚊個鐘既play house

Gym就正常夠用有餘
而家D業委愈黎愈惡十幾廿年後夾埋黎劏你有幾難
康城夠大未呀
仲要地鐵盤又咪搞到一鑊粥咁唔好咁天真啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞