買樓千祈唔好有大會所嘅樓

186 回覆
112 Like 167 Dislike
仲有沙田翠湖花園,35年屋苑
你攞個五十幾年樓去講

我本來以為你唔識樓市,原來你係唔識數學。

得罪講句住得大坑道依啲老牌豪宅區,你洗閪同佢擔心真係冇錢維修。

你不如攞啲唐樓去講啦 戇撚鳩鳩
過千萬我意思係連埋其他雜項息口等等
我租緊17k,隔離座有位師姐上年買咗,計哂成條數約1000-1100萬
30年,你死撚咗啦
成段新聞喺度,你貼字係咪淨係睇一行
都話翠湖35年。
你講吓邊度廿幾年樓做咗大維修又唔使再夾錢?依家30年過外嘅都成日嘈到上新聞
穗禾苑段新聞講到天價維修都係每戶夾10萬

相比起幾百萬樓價, 10萬算得係乜
你講依單只係話工程公司有人抽油水

成篇新聞主要係講天價維修

你講依單無講過要住客額外比天價錢維修

我覺得你唔需要死雞撐飯蓋,你越回覆只顯得你無知。

都係個句,廿幾年個啲有大型會所嘅大私人屋苑

基本上都有晒管理公司跟進,

而可能真係會有極少例子有,而依啲基本上係會無管理公司負責跟進維修。

管理費平無處理開,所以最後先要夾錢做維修。

而識嘅都知,香港做工程一向天價。

所以買樓先要買啲大集團大屋苑大管理公司個啲樓,就唔會有依啲情況。
點會有人住30年爛樓?
就算買樓,20幾年好賣走
咁你講得出邊度廿幾年樓做咗大維修管理費包咗?
廿幾年根本未做大維修,都你30幾年就會話管理費唔夠要再夾,你咪放長雙眼睇下有冇物管會幫你儲錢做維修囉。
大集團大屋苑有物管都有新聞㗎,誠哥樓嘉利物管
https://www.bastillepost.com/hongkong/article/13921345-《一線搜查》│-北角城市花園爆大維修風波-業委會
臨核爆前一刻跳高一定冇事
30年後香港都變大陸啦
一早走晒啦
30年之後…
識嘅就知你講個啲同我講個啲根本九唔搭八。

你真係以為樓唔洗保養?

你依啲例子咪正正舊時代啲樓無管理公司跟開保養

到比人強制驗樓/出問題咪要夾錢。你又知唔知依啲樓平時交嘅管理費有幾少。

而廿幾年前開始個啲大型屋苑好多都一直會夾錢做維修保養,因為本身管理費有包,咪自然唔會一次性比咁貴。唔夠錢/收支唔平衡,佢自然會加管理費。

樓市嘅知識,唔係好似你咁。上網貼啲「新聞」就當自己識。
30年後先諗啦
如果你信果舊盈餘可以頂到去大維修都幾天真
就算十幾廿幾年樓果舊錢一早就比法團 物管謀撚住當正係自己咁陰乾架啦
果d樓點解未夾得甘 因為佢地未夠年期搞呢搞路昨

有好多例子係一路儲錢早兩年盈餘幾千萬
到做大維修果陣就話上年搞細工程一口氣用曬一人再夾劑大 有利益既地方d撚樣就會搵位入
咁有人接就得啦
管理費又貴D
樓上個啲成日掛住「大維修」做口頭禪

其實依家太古城 黃埔花園 依啲咁撚老都重有人買

啲十幾至廿幾年大屋苑講真驚閪咩
唔貼又話無source鳩嗡,事實係物管會食曬啲管理費,唔會咁又良心話”我收咗你三十年管理費,我俾大部分大維修費用。”大部分爭端嘅由來都係咁。你啲啲廿幾年樓,你咪到過咗三十年時睇吓物管係咪咁同你講,依家講嚟無用。

再貼source,據知無戶夾十幾萬
“太古城大維修: 太古城業主 枉付維修費30年”
https://www.weddingabroad.com.hk/posts/47346361/
*每戶夾十幾萬
依家咪就係話你九唔搭八囉

人地講緊廿幾年大會所大型屋苑

你貼啲居屋同四,五十年樓把撚咩
之前樓下會所做唔掂,每戶要科錢俾佢回血
單計個泳池都玩死人
樓主係講30,你答個層主講大維修亦都係30打後嘅事。
我都係講緊你九唔搭八。廿年樓未維修你就預知人哋唔使你夾錢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞