買樓千祈唔好有大會所嘅樓

186 回覆
112 Like 167 Dislike
康城?
再講白啲,如果你覺得廿幾年嗰啲樓收夠管理費,第時會包你大部分大維修,唔會夾大舊錢。我就係以依家過咗三十數不勝數嘅例子證明管理費好多時唔會夠俾,到時再夾。
紅磡
層樓有30年,同你供左30年係兩回事
其實係豪華管理費貴啫
啲設施又唔係點用?
用咗又唔曉飛 住啲冇會所嘅私樓仲好
都係公屋好
我諗佢意思係批則果下政府焗發展商做埋個工作平台先有440呎俾你都係GFA concession果堆requirement
明顯你一開始連居屋 私人屋苑都唔識分啦

按你覆我第一個新聞,

五十年樓同三十年樓有可比性? 居屋同大型會所私樓比較有討論空間?

你依啲咪等於人地討論三十歲香港女星

我話依家科技高化妝技術高超,香港啲三張女明星都重保養得好見得下人。你就攞個50歲啊婆反駁我。 重話未來點點點⋯

你話On9唔On9。

明顯你連大維修都未試過,又唔識依家啲物業係點運作,係度吹。
羊毛出自羊身上
舊錢邊到黎? 自己生出黎咩
佢計好數分開廿年收你管理費去比你會開心d
窗台就好,露台就不了
依家新樓就係幾細都加個露台或者「工作平台」俾你,計埋入實用面積
識野
其實保養實際係講緊乜野

不嬲都係邊度有野有人見到再講先整
某d野例如lift規定一定有定期保護檢查,呢d唔關管理處事,到到都有

其他冇規定冇事唔會去掂,例如最影響外觀既外牆

所以保養係講緊乜先
我果到係管理費係有一項係大維修基金,我諗佢係講緊依樣野,我SHK係咁玩法
條友都on撚鳩,會收夠就唔會加管理費啦
想知條友講邊度會收夠咁正,而又唔洗加管理費

我試過唔洗交,之後就好似M記咁出完優惠加價
大型屋苑入面其中一棟要維修,係攞成個屋苑嘅管理費黎埋單定就咁攞個棟大廈嘅?
你自己睇清楚樓上我講乜先話人啦

我第一個回覆就係話,依家新型屋苑唔會似舊時嗰啲樓咁

一次過要你比一大嚿錢幾十萬一戶做大維修

而係會透過平時管理費去計,唔夠錢就加管理費。

咪同你講依個一樣囉。

依家新型大屋苑有大會所個啲多數都係咁玩,除非你學樓上個個用公居屋比。如果唔係係香港地買依啲大家都無辦法唔接受。管理費基本上多數重要樓越新越貴。
有機會係分好多期收,金額唔太大等無乜人反抗。跟住臨招標時就話budget唔夠,要再夾一舊大嘅,咁你俾左一半唔供埋佢又唔係,佢又唔會俾你攞返供咗嗰啲。
同埋佢哋會用咗大維修基金去第二啲濕星野度,舊錢會縮曬水。搵笨技兩嚟。
依家新樓正常唔會有窗台

當年就係因為計錢先會有依啲,同依家有工作平台同一情況

不過如果真係二選一,我都會想要窗台多過露台。

露台有小朋友係比較麻煩。又唔係大實用性都有限。
水電設備、公共地方嘅小型維修

外牆唔係唔搞,只係日常唔會好似大維修咁全幢翻油/鋪瓦仔,多數都係跟進漏水嘅維修多
睇大廈公契點寫維修基金安排
第一段我覆你嘅新聞有私樓有居屋,講緊5個case,3x年樓都都。你嫌唔夠source就自己搵,我貼新聞又話當自己知識。你講曬啦。人哋講緊大維修,你話廿年樓即係你口中廿歲女又不咩意思。我唔講嘞,嘥9氣。
你貼個啲私樓係50年樓,要夾錢嘅係30年居屋。

5個case同樓上大家討論緊個啲有大會所屋苑根本兩樣嘢。

而且我一開始都講左大維修多數係40幾年樓齡以上先多

明顯你一開始係想用個居屋反駁我,就算比你計大坑道個間都九唔搭八。

柒撚左又唔認,算吧啦
呢d住得驚閪咩
第一城係咪冇會所?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞