買樓千祈唔好有大會所嘅樓

186 回覆
112 Like 167 Dislike
想當年有啲樓個窗台勁大個,大大個會所

全部計晒落建築面積食水深。依家全部變晒著數野

可能遲啲啲發展商玩得太盡,政府整多個可用空間尺數。咁依啲工作平台又可能會變送。(講笑)

依家新樓睇實用面積已經唔太準,計可用空間重實制。
係呀你提返咋,你第一個回覆話40幾年無物管跟進先要搞到收一大舊錢夠柒,上面城巿同太古城夾錢都係有物管,三十幾年嗰時夾。選擇性失明,慳返啖氣好過。
成日口頭禪「大維修」個啲,有幾多個真係有試過

可能樓都無係度鳩吹。

同早幾年係咁講一負資產就Call loan一樣。
第一城以我所知冇會所 有都係好簡陋嗰隻 泳池就大嘅不過入場費唔平
當10呎一個窗台,一個兩房單位連廳3個窗台
當萬5蚊一呎,30*15000=45萬
有窗台單位送左45萬比你
大會所 個個d管理費都食你一大筆
四小龍 奧運站 九龍站?
公屋企咪咁諗囉
奧運站真係唔錯
咁好睇屋苑嘅,我果到成億基金,成個屋苑大維修連會所裝修同埋設備例如泳池gym room成日買新野都未夾過錢,加埋幾個月一次業主大會同埋公開透明嘅基金數目,我相信買樓係真係一分錢一分貨嘅
會所大基本上咩都有唔洗出去迫其實差好遠好遠,管理費有限錢去買方便,好抵嘅
九龍站 天璽8.2(17年)
四小 昇悅居3.2(21年)
奧運站 柏景灣 2.6左右(23年)
而家新嘅啟德henley park 5.3蚊
呢啲野真係好睇發展商同管理公司仲有地段
新樓用玻璃幕牆,好似LP咁高個d,低層牆身厚到癲
九龍站依啲個會所多花臣,實唔會平

好似奧運一號銀海咁,當年賣個時都好主打個會所

無記錯好似佢重送寬頻上網,其實講唔好聽就係迫你用佢間網絡公司。羊毛出自羊身上。

依家都好啲,以前有啲私人樓限人用死一間上網。要打機真係好麻煩。
公屋唔使俾管理費 又贏
但作為買家唔會多謝你,因為唔實用,又要比多左錢
就算計可用面積,工作平台都唔會係送
而家政府樓都一直用緊可用面積黎計,所以都唔係咩新鮮野
你用撚得曬d野咩
你退撚左休 日日係屋企唔撚出去就得
你600尺 管理費有限錢? 4蚊5蚊 個個月2-3000
用佢d野仲要俾錢
大撚把人買

黃埔花園本月暫錄24宗成交 2期兩房576萬沽創同類近月新高
https://lih.kg/3657004

4月交投勝3月│杏花邨4月27成交 按月増23% 直迫太古城 跑贏康怡海怡
https://lih.kg/3686100

太古城不足半月12宗成交 逾半做價破千萬元
https://lih.kg/3672795
好多十幾二十年既大會所屋苑管理費先平
一黎以前會所冇咁多fancy野
另外戶數夠多規模效應下平均成本低啲
加上人數夠多業委會果啲冇咁鳩流流
相反細屋苑果啲管理費加幅都幾誇張
主要係請人唔易人力成本增幅太多
同埋平時保養多數小修小補又唔夠專業
到咁上下樓齡一大執就貴到飛起
新樓就唔講喇一定係貴好多
如果2000-2010年起個堆
露台+工作平台合埋起
咁就有啲用
個露台好大,出去坐下都正

後期好多都分開起
露台勁撚細個
櫈都擺唔到張
根本無乜用
個概念唔係好明?點解要用得曬嘅我有需要用落樓下咩都有wo,我唔太明好似執輸行頭慘過敗家咁要用到盡先叫抵個個月2-3000多?得泳池要比錢咋嗎果幾十蚊游撚到爛,唔通出去公共游池咩咁污糟又迫諗起果陣臭味都想嘔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞