買樓千祈唔好有大會所嘅樓

186 回覆
112 Like 167 Dislike
咁都唔會得出工作平台係送呢個結論
奴性太重
樓上講個啲分分鐘樓都無啦

成日講咩大維修根本都未遇過,就上網係度吹水

唔好講有會所個啲樓,再老啲個啲真係咁大問題

太古城 黃埔花園 杏花邨唔會咁多人買

二手樓好現實,就係一分錢一分貨,睇成交最現實。
會所嘅作用就係唔洗見街外人,人會少啲。

講仆街啲即係唔想見到啲屋村仔/街童

細個係會所玩大就知

同返會所啲小朋友一齊玩會好好多,大家都住依度又唔會有街童。有咩問題又搵得返個家長。

貴,從來係人嘅問題。 住公屋係平,但你叫我唔好話住

叫我去坐下我都唔想。

泳池唔洗同人迫已經係極大嘅好處。特別有小朋友就知會所有幾重要。
咁維修幾個會所幾個泳池可以有幾貴幾呃錢啫
又唔係叫你成棟起過曬
佢地識咁多公司咁多人
請堆黑工返嚟維修都得,可以報到幾貴
第一城太古城黃埔花園就係冇會所 有都係好簡陋又細嗰隻 所以大維修都價錢有限

有大會所嘅
而家d會所多人到仆街
d人又會帶d朋友黎
想book個場打波 都成日full 康文處果d咁撚樣
住多幾年d野又殘
貴,從來係人嘅問題
做gym我渣架車 去pure果d唔好又新又大

錢唔係問題 你自己買set放係屋企啦真係冇外人喇
通常屋企污糟邋遢先會咁講,有工作平台曬下地拖、波鞋、地布、放單車不知幾好,平時露台就曬衫或者坐出去hea下,一個for乾淨野 一個for污糟野
好既例子 美孚大維修2次 一蚊都無夾過
荃灣綠楊外牆加全爆大堂加換lift 每戶只需萬3蚊
真正既大型屋苑唔係d 鳩流流樓
你說的沒錯

住公屋唔洗比管理費就最好

住好似九龍站比貴管理費個啲全部都係傻仔,OK?

太古城黃埔都夾十幾萬,唔係鳩流流樓
做咗大維修咩
夠啦Ching開始為駁而駁,少柒啦係我就唔覆落去
太古夾左十幾萬??邊個同你講?
冇會所得泳池同尖先正
又唔關奴性事嘅
大把人唔清楚窗台同露台嘅計呎concept
會所判咗出去俾其他公司管理,所以收費越來越貴…每一個項目收一次費用!
由細到大都住新樓
過10年就搬新屋
從來唔驚樓舊

利申: 唔係我
你都on9
不嬲都睇緊性價比
冇會所 得個細會所 2-3蚊一尺
而家新d果d 8蚊一尺 值唔撚值先
就係因為個會所 個個月收多一個double
你係唔係日日用先? 你訓係個會所咩
而家唔係care唔care舊錢 係搶你錢

而家d會所多人到仆街
我而家果度3個場都日日full 起撚左 想即時用又冇
用又要再俾錢又唔一定有場 用唔到其實又收緊你錢
你唔撚care哩d錢係你on9姐 唔好講到你好威先唔care啦
駁而駁 你都on9
我講撚緊我而家個實例出黎
係你自己唔岩聽姐
住公屋就唔撚好 亂咁吹水尻UP啦
哩D大型屋苑 會夾十幾萬 ?
你估係單支樓?
會所維修貴極有限
要維修埋斜坡甚至天然山坡先瀨野
睇過樓點會唔識
如果我無住過一日公屋你死全家。
唔信新聞唔信討論區,可以睇呢度講緊10年大概37萬。係,你可以話保險網有水份,但有參考價值,起碼人哋做過統計,唔係連登仔住一幢就話全世界都無。
業主們想了解維修的財政預算,真的不用「靠估」,是有客觀的數據可以參考的。筆者結合客戶的經驗以及數據,針對老年物業而言,總結出以下的平均預算供參考。
https://www.bowtie.com.hk/blog/zh/舊樓維修-預算/
作者
李澄幸 Ray Lee
香港財務策劃師學會主席
咁夾咗未

鳩吹柒完拎間保險網當事實呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞