有冇啲知識型嘅youtube channel推介下?

480 回覆
438 Like 58 Dislike
呢個係智障型好冇
最近發現的 Dr. Rex醫學幼稚園
睇吓啱唔啱你
老高
抄完唔fact check
早期照讀維基
邪馬台條片爆左出黎話照抄ptt 網文
但篇文其實係人地「業配」作既,人地仲要講明係9up,佢都照抄
法外條片講既野喺啲source到搵唔到,應該一係老作一係就唔知邊個網文抄落黎
3 blue 1 brown
Mark Rober
Versitasium
Steve Mould
Nile Red
呢堆唔悶
睇多啲,演算法就會推更多
佢做咗咩?
The action lab
Brick experiment channel
happy kongner
一條片40分鐘咁啦
好人一生平安
ming仔
好青年途毒室
左為
Khan academy
汝弱智乎?
汝弱智乎?
識野
樹洞由佢得幾千人 我就知紅硬
補飛上面條list (呢度大部份都係英文)

Biology / Ecosystem: TierZoo
(正到痴線 當地球係一隻online game咁講但完全無鳩up)

History: Armchair Historian(幾好既動畫講史), Modern History TV(中世歐洲), Townsends (主要初期美國史)
CallMeEzekiel (用Polandball講世界歷史)

War History: Kings and Generals (詳盡但少悶)

冷兵器史:Metatron(日本意大利羅馬痴), Shadiversity

美帝飲食史:Weird History Food

地理撚with英式幽默:Jay Foreman(出得少但極高質)

SmartHome撚with英式幽默:Paul Hibbert (Hibbert Home Tech)

Youtube元祖萬用型教育電視:CrashCourse(乜都有,真教育電視)

地理歷史國際時事:Johnny Harris, Vox

香港:Happy Kongner(應該唔駛多講)

無料扮四條亂up:白兵 (睇果啲麻煩驗下腦)

Game: 希老闆 (100% 21世紀用聲搵食既有聲Game書)
AngryJoeShow (老牌Game / Movie review佬)

相機:Kai W 同 Lok Cheung HK 佢兩個應該出名到唔駛介紹

律師:LegalEagle

諗到再講
扮清泉俾人踢爆啲內容又係抄人
垃撚圾
上面係science
泛科學講science 都幾正,剪接師好加分

仲有古典音樂嘅
音樂家的無聊人生 Musician seacow
自說自話的總裁
老肉雜談
尼可拉斯揚
腦洞烏托邦
馬臉姐
但每次都係講爛gag
格物
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞