有冇啲知識型嘅youtube channel推介下?

480 回覆
438 Like 58 Dislike
食事史館
Chubbyemu
多謝分享
Britmonkey
map man
木曜4超玩既一日系列
佢譯マグロ/ツナ做金槍魚就已經無睇
正常香港人都用吞拿魚
唔知佢咩來頭
ninja nerd
係呀 人地三四百尺係畀一兩個人住
同埋收納空間唔會好似香港咁整咁多
正呀
可以有排玩
Lm
唔會
淨係會覺得自己好蠢
3blue1brown對我來講係惡夢
同埋好多時其實d知識都係水過鴨背 好快唔記得 純粹滿足下好奇心

如果真係想透過睇youtube增值自己嘅話 應該邊睇住d tutorial 片邊跟住來做
例如
邊睇freecodecamp 邊揼code
邊睇 akihito yoshitomi 邊畫

咁樣先會遇到好多好多挫折
然後克服完先真係理解同識運用

不過咁樣好睇自己夠唔夠disciplined
利申 唔夠

類近性質嘅有阿先說故事 都唔錯
不過唔似叉雞咁有特色 會用咁多港產片嘅clips
Oversimplified
我個仔都鍾意睇
但好耐先出一條片
我覺得佢做得最好嘅地方係有mindmap 同真係有唔同立場去睇一個topic 真係要你諗各個立場

例如有期講中國有冇哲學
本身自己經過香港中學教育嘅洗禮 先入為主 有好明確立場 中哲一定係哲學啦

但睇完真係諗深一層 覺得自己之前係被人灌輸咗概念後冇諗過真唔真 冇咗批判性思維
小剛係content farm

生物嘅話可以睇黑毛羊駝同鬼谷說
1.25 x ?
半軍事歷史
Matt's 電玩之夜GameNight

電腦向
Jeff Geerling (基本上係Raspberry pi 專家, 好多野學)
Awesome Open Source

奇怪野
VASAviation 聽ATC 野
人作為生物天生對聲音同影像嘅接受度高啲 同埋YouTuber會將書嘅內容再咀嚼反芻一次 對一般人嚟講友善好多

都市人平日要返工返學
淨底嘅精力唔會好多
唔係個個都需要精研到去學者嘅程度 知道個框架同大概嘅概念對普通人嚟講就好夠
佢直頭教學片咁 詳細到教科書咁
講宗教個到中文youtube 應該得佢咁詳細
冇人講中指通?
lmlm
GM 冠名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞