有冇啲知識型嘅youtube channel推介下?

480 回覆
438 Like 58 Dislike
留名 收工睇
唔知有無人已經問左,但如果好似總裁講d古文明、特別係古氣候,唔知有無咩人講得都好呢?總裁條友成日講得小小,到喉唔到肺,仲要危言聳聽講鬼故咁的feel,搞到我都覺得佢鳩鳩地吹

例如講漢朝曾經想搵盟友一齊擊匈奴

https://telegra.ph/%E7%A0%94%E7%A9%B6%E7%99%BC%E7%8F%BE%E5%9F%83%E5%8F%8A%E9%87%91%E5%AD%97%E5%A1%94%E6%88%96%E6%B2%BF%E5%B0%BC%E7%BE%85%E6%B2%B3%E4%B8%80%E6%A2%9D%E5%B7%B2%E6%B6%88%E5%A4%B1%E7%9A%84%E6%94%AF%E6%B5%81%E8%80%8C%E5%BB%BA-05-18
研究發現埃及金字塔或沿尼羅河一條已消失的支流而建

依單新聞又真好興奮,因為有考古學家「認為」金字塔那時年代,埃及應該係熱帶雨林咁的Feel,水位係好高。而且有d金字塔未必係法老王統治下的埃及人興建。總裁係好似有講過,但又係覺得條友鳩鳩地up,未必可信。

bilbil有個叫「神都俗人」
但梗係覺得依d土炮中國佬講的野未必真係有料
迴形針
RobWords 都幾有趣
咁做整合無問題
講歷史好難自己作
片尾 description落返credit
德國野 英文channel
Brian Cha
大問題Dialectic
佢啲題材好多都唔錯
雖然覺得內容都係啲廣泛嘢
但的確叫做有啲深度同埋平時唔會主動咁去睇
幾刺激到我去諗嘢
生活科學

阿淇博士
有無tools可以將subscribed channels好好分類?
呢個好睇片主好有心

介紹埋瑪茲一 台日混血 都係專講深日本
https://youtu.be/Z8eZaQsQZpk?si=t_3jezOLehmQXzxV
action lab
李永樂 如果唔介意中國人
https://youtube.com/@dennistctang?si=RTibw_OrtrU8Qg7q

湯德宗教授
東吳大學法學部

佢會擺上堂既錄影上去
難啲,但我會有興趣
嗰陣喺天枱拍
無諗過會紅
有冇日本戰國歷史youtube推介
軍武器研
笑死
LM
比個5我先
atrioc
科學新知都好聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞