有冇啲知識型嘅youtube channel推介下?

480 回覆
438 Like 58 Dislike
最鍾意睇啾啾鞋金融罪案系列
真既 但佢內容 好難有人咁自然 咁講咁耐
佢自己先做到
搵大波妹 講2min 應該盡左
叉雞
森纳映画
窮奢極欲
師兄好有心
要有psycho底先易
果啲電子產品同講車換主持照講都未搞得掂
Vsauce
JFFT
一定係papaya電腦教室
唔係話要搵個大波女
而係就算普通男人嚟講佢嘅outlook同口條都唔係太得
補飛上面條list (呢度大部份都係英文)

Biology / Ecosystem: TierZoo
(正到痴線 當地球係一隻online game咁講但完全無鳩up)

History: Armchair Historian(幾好既動畫講史), Modern History TV(中世歐洲), Townsends (主要初期美國史)
CallMeEzekiel (用Polandball講世界歷史)

War History: Kings and Generals (詳盡但少悶)

冷兵器史:Metatron(日本意大利羅馬痴), Shadiversity

美帝飲食史:Weird History Food

地理撚with英式幽默:Jay Foreman(出得少但極高質)

SmartHome撚with英式幽默:Paul Hibbert (Hibbert Home Tech)

Youtube元祖萬用型教育電視:CrashCourse(乜都有,真教育電視)

地理歷史國際時事:Johnny Harris, Vox

香港:Happy Kongner(應該唔駛多講)

無料扮四條亂up:白兵 (睇果啲麻煩驗下腦)

Game: 希老闆 (100% 21世紀用聲搵食既有聲Game書)
AngryJoeShow (老牌Game / Movie review佬)

相機:Kai W 同 Lok Cheung HK 佢兩個應該出名到唔駛介紹

律師:LegalEagle

諗到再講
Room 410獵奇物語
3blue1brown
睇完絕望
青蛙刀聖真係好正,佢可以好有條理由淺入深咁講d 好複雜既題目
好難得真係會聽得明
Ninja Nerd
竟然冇李永樂老師
veritasium 點會難記

veritas = truth in latin
公司名/學校名/motto 都成日用

李天豪講俄烏戰爭條片完全用中俄角度嚟講「北約東擴」
佢已經算係盡量中立
講俄羅斯開戰理由唔講北約東擴唔通講俄羅斯自己屎忽痕咩
皮毛小知識 d topic係幾吸引
但節奏真係太慢…
睇唔到一分鐘就頂唔順
ching 可以試吓供少一層樓 時間應該會多返啲
英撚地理嘅話 Jay Foreman嘅 map men都幾好睇
要2倍速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞