有冇啲知識型嘅youtube channel推介下?

480 回覆
438 Like 58 Dislike
換過個主持應該紅多一倍
刮(格)物!!!
其實好多youtuber都只係google曬所有資料再conclude曬做一條片
都係左抄右抄
睇台灣講歷史睇HOOK好過, 起碼佢真係讀歷史同鐘意歷史仲會分享第一手感受

雖然佢好多片都唔關歷史事同埋係連登仔最憎既TB
有無source ?呢個真係唔知
Kings and Generals
講戰爭同歷史黎講佢真係好詳細
就算吸收唔晒都應該可以俾到個大概印象件事係點,加埋佢有啲幾清晰既animation
佢仲有ongoing 俄烏同以巴update
缺點係入場門檻相對高,有時候本身完全唔識個段歷史(講緊聽都未聽過)會跟得有啲辛苦

佢仲講過香港保衛戰
https://youtu.be/TrqlSSA2xUc?si=ryS-tFx3Z0pUqEYq
格物
格物
tom scott 嗰啲大路嘢就梗架啦
輕輕推吓jay foreman
佢research幾足,我睇哂講富士山、起新幹線嗰啲
外國對fact check 嚴謹好多
邊似亞洲咁 有一班腦殘fans就可以唔駛講啱嘅嘢都得
老鳩就係活生生嘅例子
一條片講science topic嘅嘢都可以
唔fact check冇深入了解過 冇check過自己啲資料啱唔啱 講埋晒偽科學
呢啲人喺外國晨早俾人屌死咗
大耳朵TV
GQ個d答問題片已經好多野學,利申學咗幫傷口縫針
志其七七
https://youtu.be/ndXh-ehW56s?si=X_ydClTENzzaODbg
睇到啲comments真係 唔怪知台灣人咁撚蠢
咁佢起碼都有睇過本書,將本書嘅精要拍到條片出嚟都唔容易
Voices of the past
啲動畫好好睇
Electric Boom
https://youtube.com/@blackswan1122?si=7yya6AGb118imjNF

黑天鵝!!!
超真心推薦

1.
講案件的channel 非常多,有好多都會fc、會做多角度全面分析、會交代supplemental documents、亦都有人會做後日談,呢啲大路野佢都有
但佢比其他channel 有更加多第1手資料(犯人、受害者家屬錄像
會照顧當時人感受!!
而且係會fc到會聯絡 當時人訪談!

2.
題材獨特!私心推美國911 系列
以急救的電話內容介紹各式各樣案件

所以佢嘅video 都有極多正評+回覆,甚至有時會有當時人回覆!!!
龍sir教室
SmarterEveryDay
Lm
有時講得太快
不過可以回帶再睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞