覺唔覺去戲院偷帶野食野飲同乞兒無分別

254 回覆
69 Like 1754 Dislike
有冇諗過戲院要靠野食黎support
任帶都得張飛只會再貴d
你對切餅費同開瓶費有咩睇法?
兩件事喎
只要價錢合理咪叫佢切/開
依家個問題係戲院野食太貴咪多人偷帶
師兄番工無簽合約唔覺得自己老馮有糧出咁慘?
咁呢句就同睇戲貴 所以上網睇算 差唔多意思
貴係寧願唔食 都唔會”偷帶”入去
依家係有人嫌開瓶費貴自己偷偷地開酒飲
唔合理咪唔好幫襯
點解可以用黎justify 偷帶呢樣野
至少唔應該食一啲好大聲影響到其他人的野。
餐廳本來就係食野嘅地方

請問戲院呢?
戲院對於我呢d比左錢買野食既人黎講係
食野+睇戲既地方 而且亦係戲院容許 有冇問題?
咁用免費飛、信用卡分飛算唔算乞兒?

某程度上佢地都唔係正式途徑俾錢入場
正唔正式問查飛仔友咪知囉
問題咪就係你從來在乎嘅,唔係騷唔騷擾其他人睇戲囉。
又或者院商從來都唔在乎觀眾係咪真係可以安心睇戲。
所以冇問題了。
問題咪就係你從來在乎嘅,唔係騷唔騷擾其他人食野囉。
又或者餐廳從來都唔在乎食客係咪真係可以安心食野
所以冇問題了。
我自己都好憎人睇戲食野出聲,但始終賣爆谷熱狗係戲院核心價值之一,只要係戲院買既野食都可以忍
但偷帶野食入去既人唔係乞兒,係仆街
啲撚樣帶薯片入去食,搞個袋嘈撚到仆街,試過因為咁同人嘈到要暫停套戲
或者咁講
偷帶外來食物的只係對戲院唔公平,會削弱戲院利潤
但對同場的觀眾(樓主)無唔公平,另一個觀眾無論食乜,或者唔食,樓主都係要付一樣的價錢

進食帶來聲音騷擾本身就係戲院會發生而被容許,食爆谷魚蛋燒賣芝士腸點都有聲
樓主真係唔係在乎有冇騷擾人
樓主只係覺得在乎唔公平
點解自己要比咁貴錢買cheap嘢食
其他人可以偷偷地自己帶嘢入去食
岩岩睇完九龍城塞,未抽離到
你覺得係m記食乾炒牛河合唔合理?
樓豬見到啲乞衣冇俾足錢
偷帶野食仲食到好開心
覺得自己俾成舊水買杯汽水同爆谷好唔抵
俾咁多錢做咗水魚同時享受唔到優越感
係呢方面,大陸戲院開明好多
個個都揸住喜茶入去嘆
薯片袋,M記紙袋,罐裝汽水,任何膠袋,仲有冇?
其實戲院唔係靠果一張幾十蚊既戲飛黎賺錢 而係靠D爆谷汽水錢黎圍皮 所以有需要既話真係最好盡量戲院買唔好帶去食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞