傳《生化危機》初代將二度重製!2026年推出!

357 回覆
22 Like 62 Dislike
操作都鳩

最大件事係差過5
1恐怖感 有d 係受個19操作同當年個梗視角
但2024 年點出返呢d
第一代要重製就要加入第一身元素啦
不過我自己就唔鍾意既, 冇玩7, 8
但第一代要炒可以咁炒囉LOGIC上
場景又夠窄, O岩晒
其實RE2 remake有人整咗個fix camera mod + tank control mod
睇片係有番晒原版個feel,不過好明顯係難琉同埋新玩家係唔會接受
我憝Gapcom可以考慮default用第三身,但加個fix cam mode
fix cam可以用黎懷舊mode
但remake唔可以再用黎做1st round la
https://x.com/ResiEvilCentral/status/1795086585114824770
- Resident Evil 9 is pushed back to later in 2025/2026.
- Resident Evil 1 Remake rumours are "bullshit" and is not currently in development.
- Resident Evil 5 Remake is not actively in development.
- Remakes of Resident Evil 0 and Code Veronica ARE IN DEVELOPMENT RIGHT NOW.

消息指
之前1 remake係9吹,0同CV就開發中
聖女密碼起哂格都仲回味緊
我其實都有少少覺RE1未係時候re-remake,因為GC remake移植HD版嗰吓除咗貼圖之外其他場景個畫面都係仲幾夠做,始終只係2D pre-render
或者等到8K HDR係標準嗰時先搞仲好
3代團隊製作0
Cv由2,4 team負責
一直懷疑chris 練到咁大隻就係因為係cv 比人打到嘔血

到5變大隻就剩係嘔水
發哥?
舊3代有文件提過洋館事件後就不停做gym
https://www.youtube.com/watch?v=9kYmEu4x60o
補片
我其實先入為主會覺得咁玩Bio先係正忠,最有feel
當然4打後就唔可能再咁玩,但舊作重製俾埋呢個option其實唔難搞,衣家業餘mod都mod都出嚟啦
(利申: PS1睇住Bio1新出就玩嘅中坑)
幫gapcom諗埋點cap水
佢兩條線其實第一身第三身都已經可以互換(bio8)
咁又有得乘機出多次2,3
姐係個重點會係點丁Rebecca
重新cast過face model
應該冇晒濱崎步味
步姐個look已經變咗標準CG風味,照出番佢都唔會有人特別提
不過話時話,點解RE0出HD版嗰時唔駛改Rebecca個樣
金城武嗰鑊之後Gapcom醒咗,簽約可以永續步姐肖像權?
因為都無正式講過係搵步姐做model
只係大家覺得似
Re1 Jill嘅Julia voth雖然無credited到,但佢有出嚟認投
步姐就真係唔關佢事
欣賞有人整呢個mode,係幾好玩嘅
但個操作有bug,成日搞唔掂

屌原來HD版係抄得仲似步姐過原版
不過我估衣家remaster會整到似番鬼妹樣
整返CG電影個樣後生啲咪算

Play-asia上咗PS5 0/5/CV HD版
可能星期五state of play 公佈
0係STEAM買左未玩爆
CV係PS4專登開左個美國A/C玩果陣
好似係去到CHARLIE轉CHRIS玩唔掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞