[Danke Jürgen]利物浦對 狼隊 4

1001 回覆
11 Like 2 Dislike
沙特仲要唔要,8折
冇沙今季第3都冇
仲話放
肥賓同球員關係唔好...slot 睇落就唔似既
佢季尾呢段懷疑佢沙超都踢唔掂
係衰在非洲盃返黎就換左個人咁
尋晚球反擊 咁簡單都傳到咁
你話爆唔贏個啲都算
屌你近10幾場係可以絕大部份easy chance都食唔到
琴日個兩個半單刀已經係最好例子
已經唔係要求你要入好似foden個啲波
但唔撚係10球門前單刀tap in一球都冇呀嘛
佢復出之後唔計12m都應該有10球xg我諗
on paper好多 睇你講無球定有球
好多隊無球同有球兩種踢法嚟
疤狗蝗狗曼城阿狗都係單防中 single 6
傻鈕GA唔失禮,但miss chance真係太多
講真近年除咗沙拿冇乜邊個頭兩季GA數字俾得上佢,同文尼差唔多
傻紐兩季英超加埋20g11a,文尼頭兩季23g12a
但big chance missed一個係47,一個係15
對傻紐嗰種嬲係有小小恨鐵不成鋼嘅感覺
咁多chance,入返三四成都夠爭神射手
傻紐比人恰係事實
但唔使矮化力子
冇佢個3腳邊有歐聯 有d球員就係咩都做唔到淨係識放個波入網
足球就係要將個波放入網
jota都係類似 你哋夠成日吹到佢上天
唔好講力子仲癲過佢 冇記錯條友歐聯4強到決賽 3shots 3 goals
你試下換傻紐落去 畫面好靚之後輸咗
Farewell 完高普
下個po要跟返隊型恭喜下
我利話哂禮儀之邦
(沒有高普的第一天 雨)
都仲係接受唔到
尋晚幻想文費軒個d會登場farewell
老實,如果而家仲有人出一億就一定賣
咁多隊恭喜唔洗我地啦
繼續多謝高普咪算
Agger
啲人一係講緊高普走一係笑緊芝娃娃收皮
完全冇人care過鏝贏冠
利申 我都好想冇人理
沙地仲踢緊點farewell
今天英超聯賽最後一場,全球的利物浦球迷應該沒有人管冠軍會是曼城還是兵工廠,我們隊史數一數二偉大、註定會立銅像的教練在利物浦生涯的最後90分鐘,誰有空管別隊幹嘛。

※※※

9年,Jürgen Klopp執教利物浦491場賽事,英超聯賽62%勝率是所有紅軍教練最高、7座各主要賽事獎盃,其中包含利物浦睽違30年的第一座英超冠軍。

2015年10月當Jürgen Klopp宣布執教利物浦時,說了句:「當你乍到時,人們如何看你不太重要;當你離開時,他們如何看你才重要得多。」(It's not so important what people think when you come in, it's much more important what people think when you leave)

9年後在Anfield主場,他要離開了,6萬名球迷排出了大大的 DANKE JURGEN YNWA(DANKE JURGEN你永不獨行),那就是我們如何看他的——只有敬佩、以及感激。

※※※

他有首chant,以前他曾經公開呼籲球迷不要在比賽還沒結束就唱,彷彿太早得意忘形般地。球迷也真的很可愛,從那之後都不敢先唱,頂多在大幅領先時最後傷停階段會提早一兩分鐘偷開唱。但今天,還在正賽80幾分鐘,全場6萬人齊聲:

"I'm so glad that Jürgen is a Red. I'm so glad he delivered what he said." (我很高興Jurgen身為紅軍;我很高興他說到做到)

最後的傷停補時打出來是+4,大家都知道那代表 Klopp 時代的最後4分鐘,歌聲沒有停過。

※※※

他的時代、他的熱情與投入,連我在台灣或越南都能感受。許多影片剪輯回顧渣叔時代9年來的精采時刻,每球我幾乎都live-time參與了。運動可貴在沒有劇本,但他的足球卻更像灑狗血的劇本,各種不放棄、各種驚奇逆轉、各種缺憾與不完美、卻也各種無人能比肩。

這段期間,利物浦沒有贏得最多的獎盃或勝利,決賽飲恨的次數甚至應該是最多,那中間的悵然與不甘心的眼淚也最多。但那就像人生,總是不完美,但吵吵鬧鬧熙熙攘攘之後,你還是要繼續支持這支球隊、繼續過下去。

而總是帶領著大家走下去的,就是Jürgen Klopp。他在接任利物浦時的第一場記者會,說 "We have to change from doubter to believer.",今天的告別儀式上,他說:錯了,讓doubter變成believer的不是他,是你們自己。

Klopp,就是那個我們always believe的人。

※※※

我想,有一天我會再去一次利物浦、去Anfield前面跟Klopp的銅像合照,然後在心裡再唱一次:

"I'm so glad, that Jürgen is a Red."
有時真係服能咗班阿狗
面皮可以厚到咁
高普冠係唔算多
但含金量真係高
歐聯反cup goat 美斯
英超26場25勝1和打到史一教練哥狗棄game
有幾多隊波可以打到哥狗聯賽棄game
係 講球員嘅功能性會好D
我地場上有2個 偏向防守能力嘅中場會比較好
睇唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞