YT大哥真係當咗自己係樂壇大哥

173 回覆
53 Like 377 Dislike
呢度又引申一樣嘢係,觀眾嘅審美,確實係,香港好多人係睇人先,甚至曲詞都先於唱,形成左冇料嘅可以上位,但係唔鍾意嘅時候,見係嗰個人就屌

但條channel,將所有唱歌可能出現嘅問題,例如走音,氣息不穩,咬字不清,發聲位唔正確,拍子唔啱,音準問題,live唔入咪,場地迴音,合唱唔夾,全部尻剪埋一齊,人唔係機器,唔可能完美,將所有同歌手有冇關,問題大與小,全部炒撚埋一碟,偷完片就出,根本冇養份

而班觀眾,又唔加分析,總之條片有自己唔鍾意嘅歌手就話走音,形成左個咁廢嘅channel都有人睇

係呀,音準問題同走音,係有分別,人唔係機器,咪,場地氣溫,歌手狀態,都會有啲音,唔係百分百準,張學友,宋禮呢啲都會,但係佢地可能只係幾隻字,喺五線譜度落左少少,hit唔中哂,但差唔遠,例如Stephy10幾年前就好明顯,唔走音嗰陣,你都覺得佢粒粒音差緊啲,黎明嗰隻又怕心難死先係走音
咁AGA自己都爭唔落
作俾自己都Carry唔到
唔知你南極個professor 對佢嘅分析
好似用咩肌肉, 共鳴位, 下巴,脷點擺, 用氣,聲帶磨損等
又有咩意見?
咁一個鍾意講唱歌技巧嘅channel就係會講呢啲架啦,明明好多歌手可以有更好嘅基本功

除咗態度可以咪咁閪之外,唔覺得呢啲channel有乜問題,特別係有啲片都真係認真分析,fans圍爐誇誇群咁亦唔會進步

冇市場係被淘汰,但睇市場就可能出多幾隊twins出嚟,咁可唔可以係有實力啲嘅twins?
個channel10條片有8條都冇分析
佢大部分片佢都係講一d好似好勁既唱歌terms
只要稍為學過下唱歌既, 都知佢係9up
幾乎全部都係, 我睇過唔同歐美聲樂唱法, 都聽都無聽過
後來可能佢見俾人踢爆, 先改口用返英文terms
係咁易講幾句, 撻幾個果d最行既terms講下
咩head voice, chest voice, placement果d
今時今日歌手邊係唱歌個個為左有廣告拍者
唔啱哂,而且佢buy嘅唱法好單一
但其實佢又唔係好識聽,好多時將輕微音準,氣息不穩,唔入咪,場地迴音,合唱聲部分工不清,簡化做走音難聽就偷幾條片炒埋一碟就算

而且佢個所謂教學,都好老套,好似睇幾十年前嘅歌唱書咁,好單一,好理論化,亦都啱唔哂
更頂唔順係佢同條女一齊做直播嗰陣
咁咪即係pop culture唔係淨係講聲
去評粵劇啲旦角有無開聲唱好過啦
你有撚病
紅館見
Calvin歌唱小教室,原來呃尻人??
https://lih.kg/2458462

咁多人無睇過呢單野
睇過啦,佢後來澄清話自己真係拿過獎,唔知咩搞錯年份,有冇獎,我又唔太在意,的士陳都係歌唱比賽冠軍黎

其實拿唔拿獎呢d,從來唔係咩實力嘅表現,佢唱出黎果下,先係重點
所以班人咪出盡力鬧 講到尾就係唔抵得自己偶像比人鬧得咁甘 其他channel懶正面就住嚟講啲問題又格硬搵嘢讚咪啱佢哋

Aga嗰啲真係唔知Chok聲定唔識唱
唱左咁多年都冇改善
你講得好啱
而家嘅pop culture可以話完全唔講聲
但問題係班粉死口唔認
仲話自己個偶像唱得好好
所以咪俾人屌

如果佢哋乖乖地承認自己只係追星唔係聽歌
即係好似twins啲fans咁
咁咪少好多人屌囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞