YT大哥真係當咗自己係樂壇大哥

173 回覆
53 Like 377 Dislike
落完評價咪又會spin去話咩每人標準唔同做咩逼人認同佢嗰套
calvin小教室有建設性 唔好玩啦 最廢係佢
最怕呢啲音質師
真係咁叻就自己上台唱啦
成日講到自己幾咁耳朵靈敏
跟住又踩普通人taste差
講真 大眾文化嘅嘢都係講個感覺啫
無市場嘅人自自然然就會收皮
使唔使呀 佢段comment都唔算惡意評論
其實佢咩料講咁耐佢點解唔自己唱返首歌示範吓先
唔好話咩講馬佬唔使識騎馬,講到自己咁熟悉啲technique 真係想開吓眼界,唔係真係當佢bullshit
似係曲線
有 連登仔講
Yt都係問唱歌問佢有冇改善空間 佢又同番yt咁交流 yt有咁岩覺得岩用有咩問題?佢既野唔一定岩個個人用 冇話撐唔差 講真係如果你唱到佢覺得ok既要求再加自己野試上去隨時有其他效果都唔定 雖然佢咁野兜野車埋人度係仆街
我就覺得個channel廢老味濃,佢有啲佢的確屌得啱,但係好大部分都係太執著傳統個派,為屌而屌,塞啲專業用詞就顯得自己好勁咁
我都覺我follow咗呢個Channel一年幾,呢個Channel嘅Standard高到唔知點樣形容,好似所有人都要100%跟住佢嘅方式,例如明明人哋唱到,但佢不斷強調人哋用嘅方式係錯,又有時候人哋冇走音,但係就批評人哋唱得難聽,又話人哋技巧單調

好似充滿Bias咁,即係仇恨某部份人就講啲好harsh嘅說話,但係佢鍾意嘅如果表現唔好,佢都會賴死話中規中矩,佢嘅Standard係隨住佢內心轉變

現實中同呢種人相處一定好辛苦,唔係話唔可以講真說話,而係佢一定要千挑萬挑所有錯處,連少少讚賞嘅說話都唔肯講

正如你所講,所謂嘅評價係廢話,淨係識一日到黑攞啲片評價呢個好呢個唔好,連少少嘅suggestion都俾唔到,學佢咁樣出片在坐求其一個連登仔都識啦

要講嘅話每個歌手都可以有缺點,我夠可以話張學友唱腔好悶、陳奕迅近年又唔少Live老牛聲沙沙地、MC之前紅館Live都有好多走音,就算再好嘅歌手都會有瑕疵嘅部份,佢嘅行為係刷流量同網絡欺凌多過真係想幫歌手進步

問佢有咩問題,佢就話你自己用耳仔聽吓,有時候我懷疑佢根本只係想湊夠片,之前喺YouTube又話以後唔會出片,喺IG Thread俾人話幾句又刪除咗,過一排又會彈返出嚟,扮專業然後引導所有人認同佢嘅想法,如果唔認同佢,佢只會用「攻擊到你偶像」嚟反駁,俾兩三個人攻擊都仲可以咁講,然而Thread一大堆人覺得佢有問題

既然佢咁叻,不如自己唱一首歌出嚟俾大家聽吓!呢個並唔係「講馬要跑得快嗰隻馬」嘅問題,就算一個講馬嘅都會有基本嘅賽馬知識,亦都唔係「唔識煮嘢食唔可以評價食物」,而係佢嘅Terms係複雜到常人係聽唔明,我哋只係普通顧客,而佢就好似五星級食評家咁

雖然我都鍾意聽YT嘅歌,但係認同呢個「評價師」行為真係不敢苟同,講真去學評價人之前,佢都係去學下點樣做人先,為一件事好批評嘅態度唔需要咁strict,真係一個專業人士唔會連咁基本嘅嘢都唔識,或者佢童年受到壓迫先會搞成咁
呢個真係

佢同Gareth都係作歌算啦!
人哋係香港第一音樂評鑒師

係我哋大家都唔識嘢
係呀!身邊有Friend 比呢條友呃錢,千祈唔好信佢

之前連登起底發現佢啲獎都係假,騙子一個
我反而問過啲係美國教唱歌嘅professor
佢話佢分析得有料
成撚日扮大佬真係好撚嘔心
班fans成班應聲蟲咁大哥大哥
佢本身都唱到垃圾咁
好心好報都唱唔掂佢認證有咩用
樓主黃妍fans嚟
發表意見就話當自己係樂壇大哥

樓豬又當左自己係連登大哥?
最新條片佢直接做BACKUP佬算, 字都唔打

VIU肯比佢用, 真係神奇
唔係話你隻炎柱你咪認同囉
你睇吓chill club段片先
事實證明唱到五音不全都一樣係有市場
其實呢啲執唱功嘅page唔係唔好 但係可唔可以唔好咁串
明明音樂就唔止唱功 有好多品味嘅成份 唔止係話鬥唱功鬥穩當運動睇 有時音樂嘅完整性係重要過唱啱
如果唔係吓吓唱歌老師出道就大哂啦 事實就係音樂有好多唱功以外嘅嘢係更決定性
好多唱歌老師往往都係喺品味風格炒車 例如Calvin
就算唱功勁嘅嘅吳林峰 6號 都唔代表大哂 一定紅到癲稱霸樂壇

音樂同唱歌兩件事本質上係有好大嘅分別
而能夠承受到市場嘅考驗生存到落來嘅歌手 根本個個都有佢哋嘅過人之處
(特別係非偶像派嗰班 雖然咁講好衰但黃妍應該都算係)

外國明明大把歌手(e.g. joji)係0唱功 出live甚至直接播歌
我唔係話外國冇勁人但人哋個市場大我哋咁撚多都冇我哋咁harsh
香港本身市場已經細 就算你本身有天份都好難會10幾歲就賭哂自己啲時間落去全職練
更甚係依家主流愈來愈唔睇唱功 寫啲歌愈來愈易唱 反而重視睇品味風格聲線groove 音樂嘅完整性
我唔係話唔屌得 但唱作人明明唔止係賣唱功 使唔使成日串撚到人哋好似一無是處咁 眼角生額頭咁講嘢
覺得個 channel係為左刷流量, 捉住香港人鐘意睇人仆街既心理
反而講評唱歌技巧
我鐘意睇呢個channel

https://youtu.be/Zev-Fvy8E6I?si=O0MgUizs6BucSNRY

起碼個老師真係有料到, 同埋有講下點解個個你會覺得好聽啲, 但另一個你會覺得差啲
連登定律愈反愈紅
麻煩快手反YT
好多人反 由其講女歌手果集
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞