知名顧問工程公司 Arup的一名香港辦公室員工被詐騙集團的deepfake影片所騙,讓公司損失2500萬美元。

438 回覆
359 Like 7 Dislike
Ching你訓醒未,只要有樣,有部分聲音
就可以做到幾乎完全一樣
出黎既人分分鐘可以自立門戶,再現輝煌

(HKGov要 Keep住燒錢既話)
我抵屌, sor
根本就係有鬼,夾埋做場大龍鳳呃公司錢。仲要分分鐘成team都係鬼....

正路咁大間工司,牽涉咁多錢,仲要係外資...批錢個環節一定分得好細,set埋勁多segregation of duty 經好多層review同 approval 最尾先出到錢。 就算係最high level 既dept 要拎錢無可能咁順利
屌成億
地盤出信都要成堆人簽命啦, 有咩可能就咁開個會話過就即刻過
同埋條友有份開得會職位應該有返咁上下, 咁樣一鋪清袋真係
做咁多工程做咩?不如Arup都轉做詐騙公司仲搵得多啦
笑死諗起mission impossible要搣下塊面睇下有冇戴頭套
香港區掛

全球好似一年賺億幾
成件事真係好離奇
一開會,每人搣下自己塊面先
做戲做全套啫
自己左佢交右邊又話比大家知咩
冇鬼唔死得人
自己左手交右手唔會講出嚟啦
好多加密貨幣都係咁玩話被hack就無哂啲錢
錢去左邊就心照
其實我都係第一日知啲scam進化到咁
佢比人呃都唔出奇 但佢轉錢前都唔問下人再confirm先,就有啲蠢lor,佢本身個email都話可疑
白做左一年

https://www.arup.com/perspectives/publications/corporate-reports/section/arup-financial-statements-2023

全球收入21億英鎊,盈利2千6百萬英鎊,即係幾乎一年白做
如果係呃佢internal transfer 比總公司,個authority limit 有機會寬鬆啲。畢竟每個月會有好多內部轉帳銀碼又大,獲獲搵出咗trip 既ED批蛇都死。

再加上如果事前出定假email 話總公司轉bank account,而finance 又無用其他方法verify就轉左payee master,咁就成功埋另一半。

事關唔係每間bank 都幫你對payee name 同bank account number 係唔係一致,有啲淨係睇bank account number 就直接出錢,反正你都approve 晒。
咁真 咪試吓即場撥個輪過去confirm 吓囉
有幾難 有幾麻煩
濃厚 AI feel
可能班高層其實真係真人
佢哋想走資扮ai扮中詐騙
咪就係會計部阿頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞