知名顧問工程公司 Arup的一名香港辦公室員工被詐騙集團的deepfake影片所騙,讓公司損失2500萬美元。

438 回覆
359 Like 7 Dislike
真係可以拍套戲
咁大筆數咁輕易就過數?
顧問公司一般唔係收錢做野多咩
拎咁多錢出黎其實罕唔罕見?
有啲咩機密交易要去到咁大筆數
貪污?
一個員工咁輕易就可以轉走咁大筆錢
其實食夾棍真係好輕鬆
轉走幾億轉晒做crypto然後搵個隱世地方過世
你又知個個所謂被人呃既員工係咩人?
當故仔聽撚完就算啦呢D.
係咪就係佢撳掣過數?
諗下都未必係內鬼,arup global自編自導自演,你諗下呢單野,內鬼要成功花幾多時間/人力去搜集情報,部署整deepfake、搵機會,做完仲要唔係100%成功,個cfo只要小心啲,就前功盡棄。所以個video call唔係deepfake,根本真人上演
ARUP global 呃 ARUP HK 啲資金?
咁高層都咁柒就真係抵死喎,點都feel到個前聞後理唔係好對路啦下話,真係老闆講一句就照做,唔識問問題都做到高層?
你咁既mentality 所以咪做唔到高層囉

老闆叫你做野你問返佢轉頭
We help our clients to build resilience, protecting their people, assets and operations. 笑死

呃咗2,500萬 ,可以唞返10年唔使做
其實呢個陰謀論都不無道理 Arup本身就sell digitalization 一間工程顧問比科技嘢呃
屌,未見過咁柒既高層囉
唯一既解釋係根本單野係呢個所謂高層都有份,開個假會黎俾班會計部知有件咁既事,叫佢地做野唔好咁多嗲
計上計
CFO都唔係1個就過得啦
應該都要dept head 雙重approve 再加 email 比返總公司CFO之類double confirm
開個會就過數 無black and white?
Profit also increased in the 12 months to 31 March 2023, from £37m to £39m.

Global 落袋4億炸 香港一炮蝕全世界半年
擺明間公司作野造數啦下
高招喎

機密嘅嘢,可能兩個人就可以過2億數俾人
一人一件返工犯過最大既錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞