知名顧問工程公司 Arup的一名香港辦公室員工被詐騙集團的deepfake影片所騙,讓公司損失2500萬美元。

438 回覆
359 Like 7 Dislike
不過依單野都好奇怪
首先如果開會 應該用teams?
無啦啦腥條link嚟開會 應該唔會用teams?
定其實佢已經hack左入佢部腦
佢部腦show咩都係果班人show出嚟
好似睇mission impossible緊
新聞講15次 我估都個幾月既月搞
Arup香港得一千幾人
出一億 平均每人十萬月薪
應該係Director 級拉高左
出少兩個月半糧 d 員工叫你含撚啦,8折出糧去AECOM 頂撚死你唔撚好
中下層打到死都係得2-5萬
雖然都知最少幾十萬

估唔到連估幾十萬都低估左好多
中下層得個做字
你啲乜撚野中文黎
當82定律
80%糧 8000萬分比 20%staff (360人)
高層大約22萬月薪

其它人分2000萬比1440人
平均得番 13k 人工

唔太合理
Director 人工應該冇咁高
邊到鄉下呀
視頻
12億for 整個2023年, 即每個月1億。2億相等於兩個月雙糧。

又,當佢香港有1500人,2億平分,每人分到13萬
邊間人工高d?
人工島冇中D&C?
中下層2-5萬太少啦 RSS都三雞起標啦
Design and build佢地唔夠人爭
以前就話計分佢地有so 開貴d都中到
依家判頭見報返來咁貴 不如用第二間

同埋arup一直都係行「高尚」路線
可能以前咁多年做上家個時 就算無罵過判頭 都唔方關係會好好
佢地一直build的image感覺係同developer fd
政府就用technical

潮流變了
唔知去到幾高層先有權轉2500萬出去
起碼CFO 啦
個cfo已經比人炒左
Aecom 賤價搶 job 頂死佢好耐
大公司唔洗去到老闆喇,就算唔係咁大條數,正常交易幾皮野都要過幾個部門喇
負責交易個部門要跟
finance要跟
有時legal又跟
有啲公司又有啲反洗黑錢部門又會跟
有乜理由冇起過公司同bank account底就過到數
所以唔係蠢唔蠢,係無可能
其實個最大問題係點解可以一個人郁到公司成兩億嘅錢,仲要冇審批冇其他人做中間checker
係咪on9架
就算被昆個傻仔係ceo本人,都冇理由可以一個人大拿拿兩億話攞就攞啦
又真係,對比其他公司已經好唔錯
幾時都話咩CEO CFO Director
全部垃圾位黎
一個濕鳩職員都可以禁制科水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞