知名顧問工程公司 Arup的一名香港辦公室員工被詐騙集團的deepfake影片所騙,讓公司損失2500萬美元。

438 回覆
359 Like 7 Dislike
屌你老母 上年又話冇錢出唔到bonus 而家有兩億俾人呃 我屌你老母
將來世界嘅首富唔係Bill Gates, 唔係Elon Musk亦唔係巴菲特,而係騙徒
可能其他地區搵唔到,HK搵到錢。

HK年收300,應該係一個救全家咁濟

HSBC都係咁
其實香港真係好屈
兒登仔真係,平時係咁講3億啦3億啦,依加真係三億仲講唔洗番幾多年工
咩名
奧雅納任命東亞區新管理層
https://lih.kg/3565217
冇CFO名?
醜事傳萬里
Arup east asia headquarter不嬲都喺香港
冇人懷疑係內鬼咩
有幾多人真係會打IDD confirm?

如果佢開會都察覺唔到無用corporate account既話,好大機會總部一早俾人hack 左個corporate email account, send email 同virtual call 都係會俾hacker 用AI 模仿email owner 既tone /voice 黎正常覆。

而家啲cyber fraud 已經唔係停留喺一吓博大霧,已經係逐步滲入放長線釣大魚。
呢層就要睇改bank account 有咩mandatory control to verify the change request.如果只係收張e-form / 大粒佬email ,咁個大粒佬既email account 俾人hack 咗就可以有機可乘。

呢家啲高階hacker 好興hack 咗email 之後唔會即刻做野,會拎晒你成個個mailbox,搞清楚晒org chart 同workflow,起晒底要拎咩approval同埋要hack 埋邊個人既account 先郁手。

你可能諗邊有咁易俾人hack account, 其實只要一個同事on99 亂咁click 毒link,compromise 咗一個account, 之後再用嗰個internal account 扮日常send 文件播毒連環hack, 由於internal email 一般介心好低,往後就好易中招。
受騙的那個,比騙徒更混帳
可唔可以同海岸線手足比
安樂之前都比人罰左1.5億啦 閒錢
可能佢哋一向開會都係咁,只有鬼佬講,香港人無發言權
Contractor 大隻好多
Google Microsoft 個d 電郵,有spf之類既機制(仲有其他,唔記得名),IT set 好policy,唔會有人扮到個domain去send 電郵
勁嘅老千真係成世做一單就夠
Arup 一大黎架
Arupian點會紆尊降貴去其他乾收銀呀
好有道理

點樣同時答問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞