知名顧問工程公司 Arup的一名香港辦公室員工被詐騙集團的deepfake影片所騙,讓公司損失2500萬美元。

438 回覆
359 Like 7 Dislike
讀咁多書都咁撚蠢
肯肯定有鬼啦
可能個員工就係CFO
工程流水咁大
2億唔影響啦
又可以上返工試過最大獲係做錯咩既post
屌你老母,大陸記者用語言輸入
香港真係水魚之都
佢講埋deepfake唔係就係用曬大佬d聲同樣?
Arup用 zoom 家 teamviewer
我上面前排都收到類似嘅email同埋zoom meeting link
個銀碼仲要一樣
回佣
番工犯錯post又有新野講
香港政府大把錢
慢慢呃
做工程已經夠辛苦
仲要比個on9同事搞到連bonus都無埋
咁易批2千幾萬美,on99 高層
香港員工姓咩呢
呢啲公司
成日叫啲員工勤力工作

點知一個祈福黨
就呃鳩晒員工嘅
努力同成果
唔怕神一樣嘅對手,只怕豬一樣嘅隊友!
但今年先比人呃
Teams
作為奧雅納香港辦公室嘅一名資深員工,我一直都對公司嘅安全措施充滿信心。但係嗰日,一切都被徹底顛覆咗。

一開始,我收到咗一封嚟自CEO嘅視像會議邀請,睇落同平時一樣正常。會議一開始,CEO通常都會簡單問候一下,然後直接切入正題。今次都唔例外,佢問咗我最近嘅工作進度,然後馬上轉到咗一筆巨額嘅轉帳事宜。

起初我仲係抱住懷疑嘅態度,畢竟呢個金額實在太誇張啦。但CEO畀咗一啲合理嘅解釋,話係為咗一筆機密嘅交易,必須馬上執行。視像入面,我仲見到咗其他資深員工嘅身影,佢哋點頭表示贊同,我就放低咗戒心。

最後,喺CEO無比堅定嘅要求下,我啟動咗轉帳程序,將2500萬美元匯出咗公司賬戶。就喺嗰一刻,我嘅心突然被無形嘅巨手死死攫住,有種強烈嘅不安全感油然而生。

唔夠半個鐘,真正嘅CEO打咗過嚟,問我啱啱嘅轉帳係點解。我先猛然醒悟,啱啱嘅一切都係騙局,係一場精心策劃嘅深偽詐騙!嗰啲視像入面嘅人全部都係假嘅,包括CEO喺內。我被嚇得半死,但係已經為時已晚。

公司隨後報咗案,並且配合警方嘅調查。儘管損失鉅額,但對於一間好似奧雅納咁大嘅公司嚟講,暫時仲應付得嚟。不過,呢件事畀咗我哋一個沉重嘅教訓:喺呢個科技飛速發展嘅時代,任何安全防護都有被攻破嘅一日。我哋必須時刻提高警惕,去應對呢啲愈嚟愈精密嘅犯罪手段。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞