周國強:的士業遭不平對待有目共睹,呢幾年比網民點唔理性鬧,加兩蚊鬧半年,受到欺凌,要點做先啱?

214 回覆
6 Like 378 Dislike
周國強籲業界聯絡商會及保持克制

的士小巴商總會理事長周國強表示,據其所知有司機對警方執法力度不滿,未能達到業界期望,但他呼籲該些業界可聯絡商會及保持克制,商會會盡快約見警方及運輸署商討。

自行放蛇是否踩界留待公眾判斷 周國強稱的士業遭不平對待有目共睹

至於自行放蛇是否「踩界」,周則稱有待大家判斷,強調業界近十年被搶生意、被不平對待有目共睹,警方作為執決者,必須大力執法:「大家都知啦,警方上年拉白牌車得50幾單,每年幾十次大型打擊黑的行動,當然我絕對同意,但應該要有相同警力,將非法嘅白牌車繩之於法。」

周國強:呢幾年比網民點唔理性鬧,要點做先啱?

事件發生後,網民對的士業反應較大,呼籲市民自發捉的士司機違法。周國強回應指,相信若警方能有效打擊不法行為,業界與市民衝突會減少,「近呢幾年比網民點唔理性鬧、加兩蚊鬧半年,(業界)受到咁欺凌,要點做先啱?」
我俾的士佬西面屌老母你唔講?
理性討論理DC9 輸得仲慘喎

法例有無叫你唔過海?
大家以後唔好見啦
唉 廢事嘈呀
行堯道收人過海費
哇話警方不公
要你反省下自己先
收皮啦DC9
大家見到的士就違例泊車舉報得㗎啦
唔使講咁多廢話 佢哋支持嚴正執法嘅
可致電999或各區警署
網上電子報案都得 唔使留電話號碼
https://www1.erc.police.gov.hk/cmiserc/EGIS-HK-Web_NEW_UI/ereport_details;jsessionid=8qnF5vUXSrc8CTNgp0in3-IXrsrTuoDDdwQD5qRc.node1?report=ILGL_PARK&fontSize=100&vTimeoutReminder=3300000&vTimeoutVal=3600000&vTimeoutReminderVal=300000
咁得閒放蛇 去埋掃黃吖
又做得閪 又唔心人地做得平過你
又要人幫你捉白牌車
市民屌你就話不公平對待
根本就係成個的士界阻住成個業界發展
重係道扮受害者 屌你老母啦
我截的士佢班的士狗駛近打量完我駛撚走唔講?
報足稅先講平對啦DC9
張單寫附加費咋 無寫過海隧道啊
同客傾掂數就唔犯法
支持周生繼續屌客,記住屌得大力啲
要理性討論嘅話,淨係拒載都有排玩啦
支持
見的士佬落車食飯屙屎屙尿一定要舉報違泊
而家的士業意思係警務處任由的士行業長期被欺凌而不作為? 好嚴重既指控喎
本黎就係不合理地貴,仲要幾秒就跳表,咁叫做欺凌,依家究竟係邊個欺凌邊個啊
要揸正嚟做我怕你班的屎狗罰到破產都唔夠填
咪同uber公平競爭囉

700幾萬人得幾萬架臭煙的根本就唔夠分啦
你講得好啱,係網民無理取鬧,的士應該再收多啲車費,唔好再縱容乘客。
咁委屈,辭職唔撈,等班人行路返屋企
立法全部人一離開屋企就要上的士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞