詐騙2600萬按揭貸款 「海港Sir」判囚6年半

400 回覆
530 Like 6 Dislike
冇可能嘅,警察邊會犯法嘅啫。今次一定係法庭錯,冤枉阿Sir。希望立法會可以草擬法例警察永遠冇犯法條例如果立法會唔立法呢條條例,係咪違反國安法?
銀行無損失就可以呃?
頭腦簡單
我估
應該早年買咗間屋
前嗰幾年升到嘭嘭聲就想套啲錢出嚟炒嘢
但又唔捨得賣間屋(又唔想租樓)
所以就想做按揭套錢出嚟
但係做警察人工有限,套唔得幾多
就夾計搵公司出20幾萬月薪糧單俾佢
全港最大犯罪集團
普通人一早lan線搞掂佢啦,審都慳返
根本係古惑仔樣
都唔同level
咁撚重
本身都15萬

去美國借咪無事 仲可以得到中国人民稱讚
肥撚到 tie 都打唔到
呢個擺明得罪人
睇返維基佢由2019送口罩果陣已經被狗隊針緊
唔關錢事就係件小事
一關錢事就大件事
情操高尚
p撚到
有啲人日曬雨淋
佢就日日自拍出po呃like
緊係整鳩佢先啦
正被停職的警司陳凱港,涉嫌連同曾任總督察的前同袍,欺騙按揭貸款逾2,630萬港元。經審訊後,陳凱港被裁定兩項欺詐罪罪成;其前同袍則一項欺詐罪成,另一項則脫罪。區院暫委法官王證瑜今(17日)判處陳凱港監禁6年半、其前同袍則被判監禁5年。

兩名被告依次為無報稱職業的陳凱港(50歲)及報稱商人的汪浩毅(49歲)。陳於案發時為警司,汪是陳在警校受訓時的同學,汪曾於警隊任職但案發時已離職。

兩名被告被控於2019年5月17日與11月4日之間,藉隱瞞陳凱港的警司職業,虛假地向東亞銀行有限公司表示,陳於2019年7月至11月期間受僱於出眾資本有限公司,並接受逾24萬港元月薪。兩人亦被控在同年5月17日至12月27日,連同陳凱俊隱瞞陳凱港的警司職業,虛假地向華僑永亨信用財務有限公司表示,陳凱港於2019年9月至11月受僱於出眾資本有限公司,接受逾24萬港元月薪。兩間機構最終分別批出兩筆貸款,涉及2,154.9萬港元及480萬港元。
6年半 算唔算重判?
已成condom
一個海港,只有一個海港 Sir
太輕 咁都冇十年
蔡蛇都係dup 下邪骨
鐘錶員慘啲話曬係人地地頭,仲要犯埋啲國安罪行嚴重咁多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞