詐騙2600萬按揭貸款 「海港Sir」判囚6年半

400 回覆
530 Like 6 Dislike
笑撚死
點解咁重嘅,借錢啫
如果運用職權貪污唔係仲重咩
但係貪污都係坐一兩年咋喎,呢個坐咁耐???
其實佢間屋都有二千幾萬啦,套現唔得咩
又話唔割手joke
網上好似無人講過, 佢讀書嗰陣喺加拿大住過, 嗰時都唔似好人。
利申: 隔幾十年都認得佢。
港人講地有冇講呢單新聞
高級警司都要咁
睇條片, 裝修都500萬, 老廉當時就應該查吓係唔係財富與官職收入不相稱啦。
一定俾人隊出嚟啦
正常一個警司點會俾人告上枱
唔怪之得,原來係手joke
其實佢戇鳩在呢壇嘢唔同你去叫雞/打劫, 當場捉唔到過咗海就神仙, 呢壇嘢你一簽咗個名, 30年後都可以挖翻出嚟, 根本就係埋咗個拆唔到嘅炸彈。
500萬好少啦
如果屋企人有做野
有投資
佢呢個職級2年內都有
律政司出聲未
唔關事佢係虛假聲明
借美國錢個條友只要冇虛假聲明,唔還錢其實唔會犯法
做政府番第二份工要approve, 如果佢有approve 就無問題,一定信佢呢份工係有效,真。收入
算唔算就唔到我哋老百姓講嘅。 我淨係知如果係審“其他”案應該一早已經俾庭警拉鳩咗。
MI6 間諜黎
我估:
債冚債, 俾佢拖多5年退休就可以攞一舊錢。
未審都坐 4 年 ( 未完 )
詐騙先坐 6 年
白卡。
唔係“玩大D”搵老廉查,係調轉, 應該了解翻點解咁高調老廉都唔查。
個 point 係 “如果屋企人有做野/投資”
老廉唔可以未查就假定佢屋企人有架嘛。 查到係咪無問題囉, 但係唔可以唔查架嘛。
如果講佢自己個人工, 淨係還嗰2600萬每個月都已經扣晒成份糧, 佢食西北風呀。
入到咪又係日日打網球 食下煙
點發現? 啲細報串 / 樹大招風?
正正就係佢話自己離咗婚,仲有兩個小朋友,佢只係一個警司,大概搵10幾萬一個月

你有數得計,一年都係百幾萬,成間屋裝修,都用你不吃不喝之下嘅五年人工

佢間屋2000幾萬,講緊佢就入職做警司,不吃不喝都要做20年先至有呢個數

如果你話佢係從事外間職業搵多好多,咁佢有冇申報先?冇申報就已經犯咗公務員事務條例

如果佢有申報,又宣稱自己搵嘅錢唔係多,但係最後搵到咁多,咁就係有機會收入與官職不符
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞