詐騙2600萬按揭貸款 「海港Sir」判囚6年半

400 回覆
530 Like 6 Dislike
靚仔過炳強,拉!
坐監事少,
比政府籍口無長糧事大
個相一睇就係奸狗
咪撚玩啦警司點止五皮
宣誓永久離港申請拎番強積金,
返大陸2個星期,批左咪拎錢去英國囉,阿sir有上連登架
當差兼職要申報。
阻住人哋升職?
好似按摩柱獎咁?
抵撚死
佢依家就係因為無報警察而大大影響左呢個薪金既可信到,佢報左既話銀行會懷疑佢呢份薪金既可信度

舉個例子,如果有人同時做foodpanda同keeta,淨係報左keeta既收入,就算俾銀行周到佢有做foodpanda都唔算犯法,因為佢foodpanda既工作唔會影響到佢keeta收入既可信度
大陸仔一個,擦鞋擦得叻上位,以為自己天下無敵
仲撚樣做鴨??
07年已經住別墅,仲要500萬裝修,定老豆老母好有錢
拉得一個仲有千萬個
都係賤
128-144k
呢個係最似樣解釋

不過老老實實,之前有舊同學係啲呃人層樓既中介,真係成層樓咁呃阿婆,嗰單嘢幾個人判咗,好似最多條友都係五年半

海港sir 被人判得重過強姦咁濟
依家計佢詐騙既金額係兩千幾萬
你幾層樓先有呢個史
如果唔服可以上訴
光頭果件都低調左
咁藍都要坐
吓? 你去到驚屍級別唔同正苦申報有另一份工。

再加上去借貸調番轉唔報自己係驚屍。有無蓄意隱瞞意圖???
係所有政府職員要申報
香港商業罪行可以判好重
但佢依兩千幾萬只係按揭,要還
「警隊KOL」、人稱「海港Sir」的沙田警區助理指揮官陳凱港涉嫌與一名47歲本地女子,向兩間本地銀行提供虛假文件及資料獲取按揭貸款,被停職調查。他今日晚上在內地社交媒體「微博」發文,表示自己頂天立地,事實將還他清白。

陳凱港在微博寫道:「頂天立地 無畏無懼 積極面對各路明槍暗箭 盡力配合同事調查 相信一如以往的諸多抹黑攻擊 事實必能還我清白」不少內地網民留言表示支持。

新界南總區刑事部昨日以涉嫌串謀詐騙拘捕陳凱港及一名47歲本地女子,調查顯示兩人於2019年向兩間本地銀行提供虛假文件及資料,以獲取按揭貸款。兩人被扣留調查後獲准保釋,須於6月下旬向警方報到。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞