屋企做小型工程 師傅臨時坐地起價 點拆?

179 回覆
236 Like 9 Dislike
Sor 個裝修師傅親自上黎度過
樓主pin this
相信佢第一次報價已經自動加左差價
唔通會平比你
on99
而家個問題係責任邊個到
如果佢連工包料你可以大條道理屌鳩佢
香港裝修工程不嬲多仆街,你要自己將個risk攬上身就係咁架啦
咁我明咩事了
樓主諗住計縮數自己訂料搵人裝
偷雞唔到食渣米
仲要加上網上搵師傅,同淘寶無分別
有料既師傅都唔會係d咁既網接單搵食啦
擺明啦,自己又無能力去跟又想慳盡
人地連工包料除左過水濕腳,仲要同廠夾野,又要食埋現場實際安裝既風險

一味話連工包料都會出事,但點睇分開買瀨野機會大好多
笑撚死
仲話自己唔係智商稅
一定堅決唔比叫佢走人, 止蝕離場搵人接手
你開左個頭就陸續有黎 今次加3000 下次加30000 你又比?
參考下d西方國家點處理恐襲 就係堅決唔同恐怖分子談判 直接擊斃

裝修爛尾d故仔十個九個好似你咁 不斷加價跟住走佬 你已經中左伏喇
錢你就唔好諗住拎得返, 依加要做既係叫佢躝
工程超支
不嬲係香港工程文化
估唔到裝修佬都咁識玩
佢超時工作
咁係你依個業主做管理做得唔好
好多野既,d料係咪已經到哂現場人地上黎睇左ok再報價?定係樓主俾d圖佢睇再報價?我相信係後者多d。咁d料黎到又岩唔岩定一舊舊散哂咁黎?

個裝修佬坐地起價係有問題既。但同樓主係抵死無關係,想慳皮自己賺盡,而家佢個角色同自己做判頭無分別,但又無呢方面既經驗同知識,一黎就咁玩預左要跌下錢
有人睇住佢摸下摸下,都唔了解下,到奶左野先搞
半年前我有親戚屋企裝修 佢自己成家人本身都係開裝修公司 水電泥水木器都自己搞 唯獨是煤同窗要外判比其他公司做 你就知有啲嘢真係唔可以慳嗰少少錢
假設樓主無講大話,樓主引述個裝修佬要加價既原因係比想像中複雜,而不是材料有問題導致未能施工,咁即係已經唔關樓主買料事。 你首段立論就錯
而家都唔知點架, 件貨好似ikea咁散哂黎,定係好似預制件咁黎到幾嚿大嘅駁埋一齊就搞掂,大陸好多時散哂黎可以完全冇說明書,佢expact你地係識裝既,散哂黎既話咁梗係複雜啦

樓主不如影相黎睇下咩黎
錢問題大把人唔想比錢報價
無可能唔到場睇就報到 除非識影相睇到
無到場就亂報 到場發現唔掂加價
岩 我做維修 有時要跟下外判工程
見過唔小公司判頭 唔會到場睇先
用市價少3分1報價 之後需要d 咩全部加錢
咪叫佢影la
隨時棚都冇搭就諗住起到窗
當則問/顧問/有工程經驗 人工一日都係1500-2000
半日都800起跳同你睇清楚計價
一單小工程做一日少過兩千就有伏
因為計你睇位同做野一日材料就超過左公司成本
公司又養人 加價係常態 除非比錢報價 加自己查少少資料判斷到價 先可以判到加價風險
如果係師傅問題,憑乜加錢?

你話現場個石屎框有問題導致裝唔到,就可以claim你啫
開名+ Pin
只能夠講你哋on9俾人撳住搶,本來賺你6萬,最後賺係16萬
度咗位,就無可能加錢啦。又唔係代工計工數。佢包咗黎做,快咗係咪會比番錢你先。
中午叫佢執野走 過兩日收信
佢下午應該起貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞