屋企做小型工程 師傅臨時坐地起價 點拆?

179 回覆
236 Like 9 Dislike
可以講抵死,窗都淘寶
又唔係做呢行懶叻自己訂料再搵人黎淨裝
當交下學費啦
你點搵返黎?要搵埋人地屋企人幫手,其實正常無咩可能要人幫手,太多羅絲,好易傷腳
咁報咗 minor works未?張mw03上咗?

未上既,要佢入正。我覺得3000抵比既
學費還學費
之但係佢哋咁樣做又係咪合理呢?

如果當初佢哋覺得呢張單冇錢賺嘅話 應該開高啲價

以佢哋咁樣呃工法
就算搵佢哋訂窗 佢都可以坐地起價㗎喎
上面有講 一個叫toby的網上平台
之前都經過佢哋搵鍾點
叫佢退錢,最多比$3000人工
唔比就告佢勒索+報屋宇署釘佢牌
利申
香港做工程一向好多西人西公司
咁你自己唔識唔熟行又分開買料裝工, 風險係度而家你受番又唔係佢錯哂

大陸廠出鋁料, 散開哂, 又唔係熟手師傅, 佢地一向落手做唔用腦, 見D貨同平時做開既唔同, 一定卡關搞好耐。

鋁窗師傅熟手只係熟佢做開既野, 冇話過熟你套野

點解要上去度完又落番黎?又冇圖紙又冇分件, 條條差唔多咪要度住做, 一陣廠果邊預長料要現場切都試過
都未計漏配件漏螺絲, 幾種螺絲又要分又要睇又要研究

你咁樣判法一向風險高, 我自己接工程都唔鍾意咁樣分開玩, 根本玩自己, 人工本來就貴, 仲要花時間研究點裝, 一陣少左件零件要番手個成本又未自己食

你快D對清楚入面齊件影好哂相呀, 班師傅唔醒姐, 比我一定同你講唔齊件要廠出過D野, 咁零件唔夠要番手收你錢合理好多

P.S. 自己做工程, 笑個客又笑你, 兩邊都辛苦
hello Toby 純係一個平台,無信譽可言,你搵左個唔識野嘅師傅去做
有時唔係話個師傅加錢就一定係錯
首先佢話有難度 個難度係邊先 有冇講過?
你自己訂番黎既料有冇問題先?

但講開又講如果本身都係預一日搞掂 又唔洗訂料 比咩上期 搞掂咪先比錢
點複雜咪又係窗一隻
傻喇

佢地落到黎都係話技術指導

唔會點捉

俾人捉果啲通常都係報串
一聽到個客自己淘野落黎叫我裝一概唔接
樓主真係要交學費

你係比人揸住左春袋嫁啦,你比完3000,就算佢之後再問你攞下個3000,你都無符其實
合約都無用啦,自欺欺人,到時佢又擺爛,你揸住張廢紙有咩用?單野實際就係爛緊尾。
你始終都係要面對一個抉擇,一係就的起心肝換人,一係就繼續妥協,佢想收幾多就幾多
到最後,你始終都係要二選一

但就算你換下個人做,都唔保證呢件事唔會重覆多一次
直接叫佢地走 咪撚返來
搵個第二個
問下師傅有冇睇黑社會鄭浩南點死
淘寶的話分分鐘連圖紙都無張
如果啲料散到仆街又唔齊零件
卡關好正常 度咗位都無用
支那呢套work係因為人哋送貨包裝
無簽約輸硬
春袋渣硬嫁啦 唔加錢就唔裝 d野咪訓你屋企 你慢慢追數, 但唔好整壞or 扔我d玻璃 如果唔係就到我追番你數 。
利申: 好似睇過大陸人用呢招
你自己都要知工序/要求先好,唔係裝完怕漏水
都要搵其他料sip時間嘅
其實你啱
一定會問清楚件貨點黎
不過係香港買嘅話 原裝新貨唔齊件都有得拗下
因為開箱點貨先知齊唔齊
試上係個平台投訴,話要報東張
如果佢介紹/搵埋d唔專業嘅垃圾黎做,起碼都要公開比大家知

你點都要教下學費,睇下點損失少d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞