屋企做小型工程 師傅臨時坐地起價 點拆?

179 回覆
236 Like 9 Dislike
起貨先俾錢 到佢亂黎咩
唔做囉,佢又唔使出料,無損失

你繼續用紙皮木板擋幾日雨先啦
自己整多張合約畀佢簽
寫$13000
一式兩份
簽名上面加返啲T&C
細細隻字寫住只限三日起貨遲一日扣三千
又真 下次幾百蚊工程我都自己準備定合約先
裝修工程呢個世界太癲

第一次手工麻麻哋嗰個師傅仔就咁用水泥封邊
乾咗之後透光 佢話佢唔負責整返靚 叫我哋自己出去搞

所以先轉第二間話可以封靚邊
佢好似用強力嘅玻璃膠 專用嚟黐水泥
(唔係平時廁所防水嗰種)
on撚9, 屌9佢啦問點算
佢解釋咗了
比預期中複雜 所以三個師傅開工10-7都裝唔到
叫佢入番小型工程item 2.8咪科水囉
一開始講好幾錢就幾錢,臨時加錢?

屌你叫佢唔撚使裝,即刻搵其他師傅做啦

叫佢退返錢唔撚使做,你係客呀屌你
真 我一路返工一路睇CCTV都呆咗
擺咗幾支窗框上去 轉個頭又搬返擺返落地
再望一望個鐘已經一點

我屋企人話佢哋轉螺絲都轉到滑啞
總之成單嘢都戇鳩鳩
咁上黎睇過哂先報價
咁係佢地預期錯誤,一係佢地自己硬食,一係退錢
就係咁簡單

利申 裝修佬
Err 其實雨打唔到入黎
嚟緊黑雨都影響唔到我室內
咁你淆咩? 索性唔叫佢做,轉公司做,退錢

香港地太多人比裝修恰,叫佢咪撚做
呢個提議不錯
如果唔係佢第二日整唔到又收我哋第三日錢仲加戇鳩

嚟緊放假等我自備返一份合約俾佢先

做客人做到好似我咁兜踎都少見
唔做咪退錢
即時搵人做都係咁嘅價錢
佢開公價加多少少都大把人做啦on9
人地大理由話d 造口唔齊,要現場整

上得去買就叫埋落黎裝, 你話俾6k 應該肯黎
其實最嬲嘅係 佢嗰兩個師傅有三個鐘時間
都係喺度渾渾噩噩 我屋企人話佢哋弱智到唔識砌

所以先將啲窗框擺上去又搬返落嚟
最後係我屋企人出聲提佢哋點樣擺

如果你話佢哋真係一直有進度個窗好難裝
咁加錢都仲有原因

依家個問題係個師傅唔識裝,所以浪費時間
結果成本轉嫁返俾我哋
但今日佢哋放咗啲窗框上去又點計?
而家佢哋手上面拎咗$6000按金
手工費一萬?
費事請黑工啦 佛山個廠話啲師傅免費安裝
但係都唔想冒險
是 你無睇錯
之前另外有其他公司報價
料連窗開$35000
老實講,師傅連窗都唔識裝,比你做埋個工程,你都擔心隻窗安唔安全啦

6千蚊,睇你自己追唔追啦,要追嘅一定追到d返,搵定公司吧啦~
咁佢都未完成單job收咩錢
上面有Ching講左1人1工$1500 兩人最多$3000
冇得退哂都起碼回到$3000比你

Btw你係點搵佢地返黎 如果係裝修公司你又有哂cctv可以報定東張
嗰陣個師傅上嚟度位,講到自己好專業
又批評上一個師傅仔做得唔好

(報稱喺屋宇署做咗10幾年)
Toby 唔知你有冇聽過
喺Google 打 佢可以幫你搵唔同嘅服務
之前請鐘點都係經呢一個網
東張呢期忙住報何伯 我哋呢啲濕星嘢 冇乜報道嘅價值
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞