公務員加薪 :周綺萍稱數字嚴重偏高,商界無法跟隨

283 回覆
39 Like 229 Dislike
年年都想壓價,年年都唱衰
你都幾九唔搭八
講完有人會頂薪宜家又黎無限跳point
講講下公務員又走去講乜鳩人工智能
明明已經進入由治及興,未來可期嘅階段
點解仲有啲人可以日日明目張膽唱衰香港?
你份咩閪工凍十年呀
你凍得十年嘅閪工有咩資格列入一齊統計
係咪外賣侍應的士officeboy呢啲工都要列入一齊計?憑咩?
個數字唔係就係跟商界結果而黎咩?
香港社會好畸形,好多要labor 嘅野都好平,但明明人工就係應該最貴

另外,小政府大市場先係對社會有利,但個個都要政府帶頭去做,甚至咩都推畀人哋去研究
大家都無錯
公道啲講,經濟好果陣又唔見政府加得多
如果政府唔加,啲私企又跟唔加,最後受害都係自己

唔好損人不利己
屌你老母,神棍扮專家
個指標唔係參考私人市場,邊撚度走出黎
垃圾
大把後生有排都未到 max
到 max 果班其實已經高級市場好多
再者 升唔到職就檢討下 咩嘢叫 max 能力 max 你人工咪 max 囉
私企係business,政府唔係business
公司賺唔賺到錢先係私企最關心嘅topic
而加唔加人工點都要睇公司賺唔賺到錢,冇錢賺/賺得少就自然會搵位cut下支出
同意,此等無狀之人,當鳴鼓而攻之
政府加,私人未必加
政府凍薪,私人:裁員,減薪,no pay
過緊日子, 中國香港最後跟唔跟呢?
政府職位人工係做完評估,conclude咗係值max個價

而跳到max前嘅時間係員工發揮到個位嘅full potential之前嘅訓練同過渡期

所以政府有啲contract工係一請就直接max pt嘅pay,原因就係預咗條友係有哂技術上嘅即戰力,只需要短時間pickup政府culture同程序就已經等同full potential嘅公務員
有啲位甚至都係contract友入面升上嚟,就更加縮短咗pickup嘅時間
連燈仔月入百幾萬
應該冇乜影響 事旦啦
我喺呢個自由市場,會搵一個適合自己嘅工做。你講到嗰啲位咁撚差咪唔好做囉,我都唔會做啦。

咁咪係囉,你覺得人工高好做嘅咪做囉作為一個小市民或者一個普通公務員,加唔加人工都控制唔到㗎啦,市場嘅人才會自然流動㗎啦
好似無一年會支持加,未問已經知道答案,年年都講到香港衰到
政府洗凸咗佢地自己頭痕諗方法解決
最後都係私企贏
有時係識飛都冇用
每一個位嘅編制係固定
上面一定唔退落黎 你10項全能都係冇用的
其實我試過轉工加100%
4-5%真係比乞衣
哩位周小姐好似連續唱衰左個市道20年以上,全心破壞市民就業安全,係時候要報公安check下佢有冇犯法
由治入興,經濟咁好,點解不加人工?
建議商界老闊將周綺萍薪金再減10%
屌你老母恒子升撚咗成20% 人工先加得過4%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞