公務員加薪 :周綺萍稱數字嚴重偏高,商界無法跟隨

283 回覆
39 Like 229 Dislike
有本事揀工做既都唔太算失業
HR西女人一定係壓價
仆街黎
收皮啦周綺萍
Hr依個賤種職業幾時可以消失?
公務員如果唔滿人工增幅,可以辭職做私人公司。打工仔唔滿意人工增幅,可以轉公司或者做公務員。
我就唔係好明點解公務員唔可以轉工?因為佢哋冇競爭力?
我就唔信政府加少啲人工,公司又跟住加得少。
就好似政府冇炒人,咁公司係咪都唔炒人先?
仲有公務員有得跳point ,無論點都有得加。冇得跳point嗰啲都已經去到頂薪啦,唔滿意咪做返私人市場。

跌落地都要楋翻揸沙
真心 呢啲he 先係最浪費資源
Hr
佢本人冇得加人工?
真係講到口臭

得嘅
如果有一日政府連佢自己做開嗰d野都判q晒出去
好似鐵甲威龍咁,成個警察部判俾ocp
所有野判晒出去
政府淨係請幾條友監工/收貨
然後兩邊經驗/年資互認
咁就可以做到你所謂嘅跳出跳入

成日講到跳出跳入咁易
我想問你
一個體能好勁,救火sense同能力都好勁嘅消防員
宜家出面私人市場有咩工作可以俾佢發揮到佢嘅能力,而人工又反映到佢嘅能力?去紮鐵定係做擔泥?
定係你老哥幾時會開間私人救火公司,專接消防處外判救火job,所以要請呢d人?

好多淨係政府獨市做嘅工種,一入左去,你做到幾叻都好,就係出面冇私人公司可以需要到你嘅能力。結果私人市場係唔會有一份可以發揮到佢地嗰d經驗嘅工,導致佢地出去私人市場就好難搵得到一份返對得住佢地skill set 嘅工,咁咪自然難人工高,但係就成日俾呢度d on9鑽空子話「公務員出去搵唔到野做冇撚用」

如果可以我上面咁講
判9晒d野出去然後可以隨時跳出跳入轉部門
我諗一眾clerical(即係你地最鍾意屌嘅aco)一定舉腳贊成
到時佢地個個舉手見工去悠位,counter/俾人屌/做唔停嗰d位,你自己做撚埋佢
依隻臭閪賤婦死全家啦
最好全世界唔收錢幫老闆打工
香港好得意,私企加唔加人工係睇政府,好似政府要佢哋加就加
其實都快,而家好多野都 AI 化,連請人的用 ai 去shortlist candidate。
凍十年嘅話不如檢討下自己點解咁撚戇鳩,咁閪都去做
全部講香港經濟唔好嘅都拖出去斬
低級文員的確凍十年
無計啦,唔洗返shift 放星期六日紅日
又工作舒服
好難走
我喺呢個自由市場,會搵一個適合自己嘅工做。你講到嗰啲位咁撚差咪唔好做囉,我都唔會做啦。

大部份公務員係可以跳返私人市場出嚟做。

有啲公務員,譬如醫生會有額外津貼去彌補佢哋。希望佢哋留返喺政府醫院做。你覺得消防員,差佬嗰啲難跳出嚟咪比額外津貼。但而家係一加就加全部,連啲冗員都要同巴仙咁加你buy? 以前就話經濟好,政府多錢,就還富於公務員。而家政府猛咁話財赤,就嚟洗晒啲納稅人嘅錢,要減開支,猛咁擦大陸鞋,係咁添啲人才落個市場同香港人搶工,又叫大陸救香港,但大陸自己都冇錢。跟住轉頭就全香港公務員薪酬調整,仲要跳point未計,我係大陸都屌鳩你啦。

跳point + 薪酬調整,呢個幅度一定高過私人市場。私人市場好多都無13個月糧,bonus。

除咗某幾種公務員,基本上好多都好pay過私人公司。係一個好高嘅底薪,每年跳point,再用市場調查加薪嘅幅度去加人工,會唔會唔合理?如果個底薪,加薪嘅幅度都係跟出邊私人公司嘅話,咁我撐硬公務員。

呢個年代啲嘢不停咁變,人工智能嘅出現都令到一班人服務左香港好耐嘅人無左份工,又轉唔到行。咁你係咪建議政府請晒呢班人先?既然政府要睇住消防員差佬嗰啲,咁使唔使照顧呢一班人呢?呢度人數都唔少,佢哋都好慘。

不如收集吓市民嘅意見,睇吓公務員薪酬應唔應該調整。我覺得都好合理,我相信市民嘅眼睛係雪亮,政府都應該要聽下民意。
習近平快啲死!!!!
習近平快啲死!!!!
習近平快啲死!!!!
習近平快啲死!!!!
當年信左佢
一grad降價,得8000蚊
但同學開緊16000
幾時會有記者出黎問周綺萍加左幾多%人工
周綺萍係唔係反政府
咁政府唔加私人係咪都唔加?
本身香港私企除咗某幾個行業,非高層嘅人工追唔到政府
如果連加人工嘅幅度都追唔到政府,咁普通人求職嘅生態有機會變到韓國咁,寧願全職備戰考財閥工(香港嚟講就係大金融地產嘅機構)同MPS包底嘅工而唔選擇騎牛搵馬
你個腦係咪都爆咗炸
咁你打份咩工係冇加人工,而又覺得政府份統計要加你份工嘅數據入去?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞