公務員加薪 :周綺萍稱數字嚴重偏高,商界無法跟隨

283 回覆
39 Like 229 Dislike
加人工有咩問題?
2021: 人力資源顧問公司董事總經理周綺萍稱︰「我認為今次因為是世紀疫情,不是普通經濟下滑,所以政府應該與市民共度時艱的精神,都應該減薪。」

她認為公務員的減薪幅度輕微,對私人市場不會有影響。

2022: 人力資源顧問周綺萍:「出來的結果與市場狀況及經濟狀態不太脗合,因為見到數字加幅都頗為驚人,特別如果高層加薪7%,我想香港很多年沒見過這個加幅,香港好景時加幅4%至5%。出面的公司是沒可能跟隨、是完全沒能力跟隨,有很多公司能否維持,或者有多少生意都很大問題,較正常經濟狀態相差很遠。」

2023: 人力資源顧問周綺萍說,今年公務員薪酬趨勢調查結果與私人市場相若,加幅大約3至4%。她認為,政府有財赤,不認為最終的薪酬調整幅度應該高過調查結果。

2024: 資深人力資源顧問周綺萍則對調查結果感到驚訝,認為如果政府加足人工,將對私人市場構成壓力,「調查結果不現實,但問題是僱主要面對現實。」她提到現時經濟環境有欠理想,不少企業傾向以花紅獎勵員工,加薪趨向審慎,幅度大約只有3.3%至3.5%

佢有邊年係支持加薪
人商界普遍加到4-6,佢係咪咁多年都加唔到咁多
10%啦 咁多空缺
FG 50K
邊隻字睇到我反對
出面大撚把人凍咗成十年呀
先唔講經濟同經濟因素,個調查係問私人公司加左幾多人工(係已經加左,過去式嚟),再按比例加返公務員(啫係跟人尾)
反對嚟都要搞清因果先唔係政府求其作個數字去加,加完到私人跟
條柒頭係咪搞錯左
個數字就係統計左商界今年加薪後先得出黎既
然後你話商界無法跟隨
人哋政府個升幅就係調查完商界得出嚟嘅結果
仲要有個獨立委員會去做

商界搶人/加人工加到傻
睇佢9up 以為自己喺平行時空,仲喺2021 22年
十年都講得出
國泰炒人 碧科放無薪假
強烈懷疑條數做假
國泰係講人wo
因為我哋係納稅人
我哋係持份者!!!!!!
CHING你講完自己有冇笑
拉咗未? 唱衰香港
傳媒廢,訪問質素自然廢
不嬲都係炒完再請!
依條友,年年都係叫fg減人工揾工
未見過佢話經濟好,叫人叫高d價
資深人力資源顧問周綺萍:「即使疫情前我們也沒有多少年出到這麼高的數字,變相這個和商界現實狀況有這麼大的距離。

周綺萍都on99
2011年公務員薪酬加得仲高
低 +6.16% 中+6.16% 高+7.24%

上年度私人市場調查結果黎,商界跟唔到
平日留港兩餸飯
咁少
我身邊個個做左20年都係凍薪
周綺萍不嬲平行時空
佢2020年時話大學生FG 係$5500-7500人工

周綺萍: 應屆畢業的入職薪酬,5,500元至7,500元
https://lih.kg/1980503
周綺萍呢條撚樣係咪成世人無加過人工?
次次出黎都淨係識壓價、叫人減人工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞