公務員加薪 :周綺萍稱數字嚴重偏高,商界無法跟隨

283 回覆
39 Like 229 Dislike
香港所謂的hr從來就無諗點增值員工
下下就講呢個果個要扣錢,真係搵dse生都做到8成
仲有捉遲到

捉人打卡扣9人錢

但港資ot就永遠dup人心口唔比錢
煽動市民仇恨政府
收皮啦公墓猿,最低工資可以全面推高人工就加嗰一蚊幾毫,自己友加人工就貪得無厭
失業人口咬老綜,都有社工協助佢啲找工作,咁樣都唔當?收租唔一定有報釐印,佢唔報一路無做嘢都唔當失業

當然唔係所有咬老綜嘅都無意願揾工/無返工 但後者報唔報釐印都影響唔到佢唔計落勞動人口
個調查應該係上年,上年係加
今年應該凍緊,下年調查就反應到
連登仔人云亦云,見係政府/公務員就屌左先,唔諗下呢個社會環環相扣,到時公務員凍薪或者減薪,私人市場咪又照跟
好多人唔知個調查其實唔係講緊果一年
政府係永遠慢左一年
最得意係政府個調查係濟後數據,係參考返私人工上年表現,啫係私人市場其實一早加咗,唔存在咩跟隨政府,呢班仆街瀨得就瀨,然後連登仔又支持呢班仆街老細
個調查根本就係私人市場上年加所以公務員加
呢條仆街調撚轉嚟講話私人市場要參考政府
然後班窮撚又受,最後得益又係班仆街老細
你做咩咁慘凍咗10年
外傭都加得多過你
咪亂講呀,好多連登仔撐㗎
周綺萍應早死早著為改善香港勞工狀況作出貢獻,免被港人常犯口業詛咒其弱智發言
周綺萍根本就想全香港人一齊減人工,然後少啲人消費,間接傷害香港
你公務員搞得掂赤字同樓市升返,咁先有得加人工架
想令人仇恨政府,麻煩國安搭9依個8婆
依d HR 有咩用
所有counter 前台都應該加
商界可以跟隨政府工唔出雙糧紅花 節省開支
你ON9嫁? ACO EO 濕尻AO 有份決定政策?
條柒頭攞野黎講 成日攞經濟環境黎唔加 都on9
你邊位呀 八婆 你有冇KC 個quali 呀用經濟理由唔加人工
dllm 大部份人係收入大跌呀
私人市場 加勁多人工搶人
香港政府仲妹妹下 仲話搶人材
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞