傳 NVIDIA 為了 RTX 5080 能賣中國,限制 RTX 5080 性能,與 RTX 4090 D 相約!

209 回覆
4 Like 40 Dislike
外媒報導,傳聞 GeForce RTX 5080 與 GeForce RTX 5090 新卡計劃於今年稍後發布,為了能讓 GeForce RTX 5080 能在中國發售, NVIDIA 將會限制 RTX 5080 的性能表現以符美國商務部的禁令, RTX 5080 性能預計會與 RTX 4090 / RTX 4090 D 相約。

https://www.hkepc.com/22398
據 Tweaktown 指出,即將推出的 GeForce RTX 50 系列採用 NVIDIA Blackwell 架構,旗艦產品 GeForce RTX 5090 使用 GB202 GPU ( 192 個 SM、512bit)、效能級 GeForce RTX 5080 使用 GB203 GPU (96 個 SM、256bit)。
由於中國顯示卡市場相當龐大,如果 RTX 5080 / RTX 5090 都不能賣到中國將會對營收做成極大影響,因此 NVIDIA 必須確保 GeForce RTX 5080 能符合美國商務部的禁令,預期 RTX 5080 性能與精簡版 GeForce RTX 4090D 相約。
從好的方面來說,美國目前對 GPU 禁令所使用的衡量標準並不與遊戲表現掛鈎, 傳聞 GeForce RTX 5080 仍然比 RTX 4090 提供兩位數的遊戲效能提升 (10-15%)。
咁再下一代點阿
咁唔買啦 水魚俠
同4090D 差唔多 算係咁啦

唔叫5080D咪得囉
5080 定4090 D 會平啲
留港撚。。。。。
哂鳩氣
重話要禁中國拎到晶片
大把人諗方法直接送到中國手上
唔小心流出左破解 象徵式鎖頻
事實係做下樣 NVDA 要靠全國市場先保持到咁高R&D expense
如果郁啲就禁呢度果度冇錢開發遲早步牙膏後塵
事實係做下樣 NVDA 要靠全市場先保持到咁高R&D expense
如果郁啲就禁呢度果度冇錢開發遲早步牙膏後塵
6060相若
等睇拜登年尾禁埋RTX 4080, 睇你點限性能
啱啱一出就買4090真係抵到爛,可以做兩代卡皇
其實成件事個原因係乜嘢?
我唔介意5080比4090D性能我,我都係用嚟4k 60hz gaming 就夠

但唔該比個12VHPWR 2.0嘅頭我
下一代可能係電都唔使插.....好似A2000咁咪幾好
保持性能與上一代相若
是撚但啦!講黎都on99
有錢會買唔到?封你老母閪啦!
死雜種囉
事實上唔禁RTX3000系列以上都on9
保養點算
但易燒頭,而家港行有咩事最多只會退錢俾你,水貨渣都無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞