XPERIA 1VI 螢幕由4k降級到1080P ,因此續航表現是歷屆最好!

174 回覆
110 Like 8 Dislike
罪大你都係唔好出電話啦,越出越垃圾
日本人可唔可以生性少少
所冢日本電子產品咪咁失敗囉,
啲設定好似停止咗係2000年代咁.

之前想買部抽顯機,
日本品牌同韓國品牌好似唔好時代既產品.
ppi呀not dpi
屎為幾年前都試過一野降落1080pmon 連登無人知咁
marketing term黎
呢家iphone 都高過326ppi
實際上人眼唔止呢個數
電視有DCI-2k
=2048x1080
即係16:9嘅1080p FHD
電影先啱
原來sony仲有出機?
sony手機最紅個時
就係發佈新手機個日
之後就收皮
Sony Xperia硬件從來都唔需要你擔心,匠心之作

但個ui係用腳做,成日睇中佢個硬件買機而中伏
2K MON
三星都有針對鑽石排做處理
同埋note9幾舊呀用3-4年後既新芒13pm黎對比無野吓,要比都比同期喇
27寸MON先用4K你部手機仔1080P都比多你啦
2k標準係要有2560 x 1440
你試下個電腦芒得2048x1080話係2k睇下畀唔畀人屌

我睇s24u d字都係有少少彩邊
(開左1440p)
唔覺有分別
應該係虛虛地 唔算彩邊
建議換左塊貼先,我睇唔到
我睇demo機冇mon貼
D字都係虛虛地
有無例子
你條On9就鳩噏, 咪話唔教精你

其實2K4K8K這些標準並不是顯示器標準,而是數位電影標準。 顯示器只是藉用或濫用。
2K 是 2048x1080。 當年的1920x1080比這個標準略小,只能稱為準2K。

後來出現了解析度為2560x1440的顯示器,比2048x1080還要大,所以可以完全顯示2K解析度。
那時就可以完全顯示2K了。 唯一主流的電影解析度是 2560x1440。 後來由於傳聞,2560x1440被稱為2K。

但實際上,2560x1440雖然可以完整顯示2K數位電影,但其實際解析度大於2K,準確的應該是2.5K。
所以現在稱這個解析度為2.5K比較適合。 真正意義上的2K可以透過稍微拉伸1920x1080來實現。

畢竟真正的2K數位電影標準只有2048x1080,不需要達到1440線。 因此,2560x1440被稱為2K分辨率,這只是歷史原因造成的一些誤用。
至於4K和8K,它們也是數位電影的標準。 4K標準為4096x2160,而8K標準為8192x4320。

同樣,上述兩種尺寸在顯示器中也不存在。 這種尺寸 3840x2160 的顯示器實際上比 4K 數位電影標準還要小。
不過,目前現有的顯示器解析度中,只有這個解析度接近4K,所以習慣上俗稱4K。 雖然準確來說應該稱為3.8K顯示器,但大家都習慣稱之為4K。

同樣,目前8K顯示器的實際解析度略小於8K數位影院的標準。 但由於這是唯一接近8K標準的顯示器,因此習慣上稱為8K顯示器。
雖然準確的名稱應該是7.6K顯示器,但大家都習慣稱之為8K。 總結:2K 4K 8K都是數位電影的標準,不是顯示器解析度顯示標準。

它們分別對應於2048x1080、4096x2160和8192x4320。 不直接反映上述解析度的顯示器,但從歷史上看,近似接近這些解析度的顯示器通常被稱為 2K 4K 8K。
這與真正的數位電影標準2K 4K 8K略有不同。 。 將 2560x1440 顯示器稱為 2K 是一種傳統的誤用,但由於太多人誤用它,它已成為某種慣例。

事實上,1080p才是真正的2K。 2560x1440的準確名稱應該是QHD或2.5K。 當你明白了1080p才是真正的2K之後,就不難理解為什麼2160p是4K,4320p是8K了。
咁姐係日常用,1VI無慳電過1V?
廢事同佢嘈,佢永遠都要佢啱佢贏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞