XPERIA 1VI 螢幕由4k降級到1080P ,因此續航表現是歷屆最好!

174 回覆
110 Like 8 Dislike
這次手機的顯示器從 4K 更改為 FHD,為什麼不在選擇兩者之間的QHD?差異並不大,我知道選擇 FHD 是為了省電,但去年為止一直是用4K。
石野:終於承認了智慧型手機螢幕不需要 4K 的事實(苦笑吧)
法林:不管怎麼都該選QHD
石野:Galaxy 有一些機型都是支援 QHD,但除非將用家在設定中選擇了高效能模式,否則手機並不會顯示為 QHD。因為我猜很多人從來沒有使用過QHD。使用Samsung Gear VR 時,顯示器會很靠近你的眼睛,因此高分辨率是需要,至於Galaxy Z Fold 系列這些大螢幕手機可能都需要QHD,但我認為大約是6 英寸左右的手機不需要。 就算是電視,30吋的電視很多都是FHD,因此我認為那些粗糙度不會明顯!
FHD =1080P
QHD =2K
P.S. 但始終由4K改為1080P,怎會不明顯!至少都用上2K

SONY慳錢到連2k都用唔起
肥旭你好
唔緊要啦 原本都只係1644p 日常1080p渲染嘅非點對點既落後mon
丁屎細咁大個Mon 比4K 你都無用
當年第一部出4k信過一次
根本無分別
要慳錢直接用中國panel咪得
你點知唔係用緊
我屋企部55吋電視先用4K
係咪部機會平d先
唔會
屌iphone 又咪cut 3.5, 唔通無線啲聲又會好得過有線咩
好記得當年佢出4K芒

講撚左幾多4K 有用理論
56k已足夠
終於知錯
你話出tablet 用4K都可能有得駁下
4k對我無乜用
反而覺得長moon幾好
split screen,最頂youtube,中間telegram,最底keyboard
岩呀240p就夠
唔係下下咁極端,有啲嘢係講平衡
白痴,你想人省電點解唔比人自行設定要閹割
你部電話8K架?
冇錢🥺 索尼fans 支持下呢代
利申 用1V 根本分唔到4K
係咪大減價先
吓,起碼都2k啦,依家仲1080,仲要部機賣點係影音呢類野,慳到咁?係咪大減價先
都唔係真4k 2160p
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞