XPERIA 1VI 螢幕由4k降級到1080P ,因此續航表現是歷屆最好!

174 回覆
110 Like 8 Dislike
Snapdragon 8 Gen 3 處理器 — 提升效能

OLED 螢幕 — 尺寸約為 6.5 吋,解析度從 4K 降至 2K+,但亮度將達到前代的 1.5 倍,且仍有 120Hz 可變刷新率和 Bravia HDR

5,000mAh 電池 — 支援有線、無線充電和無線反充,新電池健康技術讓壽命延長至 4 年

相機 — 後置三相機組合,廣角主攝和超廣角端變化不大,遠攝變焦範圍從 85-125mm 提升至 85-170mm,且有新的微距模式

唔係2k 咩?
1080p 都無問題
你比個高亮度 色準 無窿 夠殺喇
2k都係多尻餘
三星 ptsd緊
感覺又會中綠bar
你呢個係網上估計爆料黎,真spec尋晚出左
日本仔個邊訪問都講左係fhd
1vi前既
sonyfanboy:手機4k好清好好用,其他芒好垃圾

1vi後既
sonyfanboy:1080p 都無問題,高亮度 色準 無窿 夠殺喇,2k,4k都係多尻餘

罪大係抵屌
電話同console 都做到一pat屎咁

計ppi同試用距離
咁細個mon4k真係完全唔知做乜
成班人可唔可以分清個規格先黎講野亂Q到
FHD=1920x1080=1080p
QHD=2560x1440=1440p
UHD=4096x2160,通常都會認同3840x2160
2k/4k=垂直解析度>2000 OR 4000
2048x1080都係2k,但唔係QHD
事實上上一代根本就唔符合4k(3840x1644)

到而家都仲未有個垂直解析度出黎
部新野確實係可以同時符合FHD+ & 2k/2k+
呢部野多數應該係降到連QHD都不如,好難連2k都冇
不過結都夠比人屌撚死
識用手機,一定係用日本匠人之心頂級黑科技專業級攝影手機王中之王Sony Xperia,我哋仲連續幾屆拎咗全球極具認受性嘅設計金獎!我行街一拎部電話岀黎d女即刻濕哂
我直接用Sony Xperia 嘅自帶發熱功能,幫佢地整返乾條裙仲俾人讚我係暖男,事實啲熱力係喺我部電話到散發出嚟

iPhone? 垃圾!隨波逐流!係啲凡夫俗子唔識電子嘢嘅人先會用 成班就好似被圈養嘅豬咁

唯有係用Android機,兼且係擁有頂級黑科技嘅Sony Xperia 手機先係人上人,傲視群雄!君臨天下
除非電池技術有突破,否則降低解像度換取高續航係合理取捨
21:9既4k=3840x1644
得確係標準黎,呢個標準都係由sony制定
新機又賣1萬?
我就覺得4K好有用嘅

宜家個工程師要賣FHD佢梗係話4K無用去自圓其說
你啱唔記得考慮比例問題
所以一般黎講只要比例啱
垂直到2560都可以叫QHD
3840都可以叫UHD

不過而家係比較驚部新機連2560都冇
或者又係Sony新標準
再嘈就用返三叔綠線芒
1vi 1080 x 2340 像素點會當係2k,連1.5k都未到喎
你到底識唔識, 唔識喺度鳩噏

又係印象派 以為連登啲人講就係事實 遊戲主機對比同期PS4爭90萬部咋
下年會唔會去除埋個mon
如果賣4000樓下其實幾好
陣間睇像素密度咪知
係 apple 十幾廿年iphone ppi 4xx
唔通apple不思進取唔4,5,6K做高ppi咩
要考慮耗電㗎嘛
6,7吋做高ppi把撚
ipad pro得2xx ppi
https://www.saji8k.com/displays/pixel-density/

6吋4K 734 ppi
兩隻1080p拍埋=3840x1080 算唔算UHD
咁佢隻21:9係咪要叫3k唔係叫4k
佢叫自己4k,佢最少有一條邊符合到呀
你家下叫2k,佢得2340,連2k標準既2560都無,叫咩2k
短邊1080咪符合fhd囉
Ppi受尺寸影響
計短邊其實最好
計長邊只係比d廠商偷雞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞