XPERIA 1VI 螢幕由4k降級到1080P ,因此續航表現是歷屆最好!

174 回覆
110 Like 8 Dislike
我估其實都係同5V差唔多 450ppi左右
你仲未知自己錯乜
你講既係1440p唔係2k
2k就一邊超過2k就符合

2k呢個其實係電影業標準黎,根本唔係用黎講螢幕標準
結果就係搞到成班人亂唒
1080 x 2340只係FHD+
短邊得1080
點到冇1440p水平
佢條傻鳩一定唔知自己部iphone連1440p都無
4k都係3840,,無一條邊4千,係咪叫3k唔係叫4k,腦場d智障咪將3440*1440既21:9叫3k
長邊夠有2k就可以叫2k,咁21:9既野1080同16:9既1440都係2k,咁點分
我S23U開QHD轉15PM睇落沒有落差感

畫面都一樣靚
IOS有針對pentile做處理
三星冇
我note9轉13pm 係覺得清咗
計短邊最好
長邊只係俾廠商呃秤用
2K 本身標準係2048x1080喎
只不過QHD都屬於2K,大陸又鐘意將1440叫做2K,香港人又跟住講。
外國好少人會將QHD叫做2K
師兄,想想下邊度可以搵到56K 螢幕
冇野搵野黎講
呢個世界就係冇叫3k既標準

2k都話係電影業標準,DCI定既
4k DCI標準係4096×2160
只係而家多數人都用4k指代UHD 3840X2160,個標準係叫UHD,根本唔係4k
仲有人用sony咩
係外國會用
4K/UHD
1440P/QHD
1080P/FHD
但真係冇見過人講2K2K呢個講法係大陸傳過嚟香港,明明以前香港人都係叫1440P多
咪係囉 用夠8k都冇人理啦
根本都冇人買
外國4K UHD會一齊並用
但基本上係唔會剩係叫4K....
剩UHD就有

2K應該真係得中文圈有咁講
而且事實上有既2K標準又同呢個2K唔同
咪搞到亂唒囉
我幾時都同人講唔好叫2K架啦
電影都冇2K呢樣嘢
1080P
4K
買mon用嚟睇戲1440P真係唔上唔落
當佢都係6.5吋
連400ppi都冇
Oled pentile 呢個ppi唔係好掂

反正1080p+oled點都唔會清,sony亦都唔會好似apple咁玩到雙層oled
唔係話無分別,但7吋以下真係無必要4k

使用操作上人都唔會有分別

放多左資訊上去都無用,字太細睇嘅時候都係要拉返大睇

而且依家好多都唔係真點對點2k/4k
好多都係1080p扮
有, 就係睇片先會間唔中會用到4K, 但平時唔係用4K , 仲矇左
長Mon真係好用
佢用緊3310
sony為圓隻1644p 4k自己連1080 x 2520 都可以叫2k啦
要搵個標準勉強實定到嘅

15PM 1290P
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞