[本地] [點止廣東歌一種] 香港流行音樂討論 (92)

1001 回覆
4 Like 8 Dislike
XIX 出嘅呢兩首歌
睇到Eric Kwok作左啲好歌比佢地
Lady Aga is back
九月份華納用呢個埸都多, 傳Dear Jane 都係9月同一個埸再開
我不如交行貨大hit xix有心做冇人聽
大台加球記, 做咩都死
罪大係咪專幫啲新場試音
上次牙phil又係新場
上之牙phil起碼位置好過西沙先
咁多個場嚟講 呢個真係最撚kick
罪大不嬲邊度適合可以開show嘅場地都會去搞,冇話特別專登揀新場地試音

同埋我想講阿Phil之前,TVB中年好聲音、坤哥、楊千嬅一早試過喺東蒲搞Show
呢個場真係衰太山旮旯,交通暫時仲衰過九展
但係唔知點解,一聽個Melody就覺得好似係Eric Kwok初出道時創作嘅歌咁
我就諗有冇可能係Eric Kwok專登喺櫃桶底,摷番大學時期創作過嘅Demo拎番出嚟俾Xix用?
好高質
Aga遲出道幾年就好 k歌又得 風格嘢又得
依家全盛期食正樂壇低潮期
https://youtu.be/cIU1LL_VmRk?si=w3XnHPS3xcAV9kpq
AGA《DRUNK DIAL》MV

曲:AGA
詞:許弘毅
編:Johnny Yim
監:AGA / 舒文@Zoo Music
https://youtu.be/MBCM4mFis98?si=Rk8gCkf-ynLVw7D-
WanillaCoco(Feat. J. Kelly)《夢寐》

曲、詞:WanillaCoco、 J Jelly
編:JVD、KO
監:KO、Autumn
https://youtu.be/idOwsHPU5bk?si=cEPoim4hEeCGkc-R
方皓玟《我唔理啦 》

作曲:Edwin Tong / MAIA 慶孫
填詞:鍾說
編曲:Edwin Tong @emp
監製:Edward Chan
唔明點解咁多人負皮Pretty Good
係咪真係差到聽到廢事

Eric Kwok呢首曲真心唔錯
見你地讚到上天開黎聽
唔撚掂囉
你話 swing 唱都可能仲好少少
唔計唱嗰部份

個編曲好吸引
段Bridge好正喎
呢首歌有火雞姐嘅婦女新知2021的影子

BTW 支持小明曲風上嘅新嘗試
EXIT 大台2周冠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞