[本地] [點止廣東歌一種] 香港流行音樂討論 (92)

1001 回覆
4 Like 8 Dislike
欣宜都係第二年唔值啫
林家謙點唔值法
林家謙上年點值法
有咩歌爆
先唔理會唔會拎獎 女歌手嚟講今年廻響好似得Kiri T比較大
我同意
雖然平時把聲都尖
kiri t
佢自從演唱會出事冇得扮正能量之後就搞唔撚掂
好心華納捧Kiri T好過啦
https://youtu.be/YLODhfDRxAY?feature=shared

〈告白前先看天氣預報〉

曲:黃妍 / Marcus李俊緯
詞:Tim Lui
編:Marcus李俊緯 / 佘偉文
監:Edward Chan / Marcus李俊緯
唱:黃妍
Gin Lee今年啲作品唱腔/製作都好似唔同咗
冇哂啲老土嘅感覺
兩首作品都比上年堆歌好好多
佢做乜都好難抹得甩啲老土味 已經太深入民心
上年想轉玩親民貼地 但出到嚟真係有種格格不入嘅感覺

上唔上到女金就要睇吓蛋記肯唔肯課水
仲有moon同cloud都叫有首食糊歌
今年已經算係女歌手整體較好嘅一年
Moon 首歌ok 呀
Cloud我就本身麻麻

樓上ching話Gin Lee勤力密密出歌值得攞獎
佢今年出咗兩首

其實Kiri T, Moon, 蕾老師同 Cloud都好似係出咗兩首
仲有樹都係仲出埋大碟tim
Gin Lee都叫倒退廿年?
容祖兒就話啫

今年都冇對手
除非下半年陳蕾發力
如果唔係仲有邊個有能力女金?
以為出首k歌多人聽就得?
獨立咗之後,人氣跌咗,但感覺佢嘅音樂純綷咗,少咗計算,對佢多咗好感
DIFF都可以5台冠 肯課水點會冇女金
喺呢個商業社會底下頒獎禮嘅奬項從來都唔係有能力就一定攞到 無謂強求
有時俾人覺得唔抵 點都好過俾人認為唔值

其他歌手出到首hit歌多人聽都係人哋嘅本事
老實講 Gin拎女金係有說服力
唔完全因為間公司
唱功黎講現役數一數二
希望佢今年真係努力摵甩浸娘味
頭兩Plug覺得佢有努力變緊
獨立之後冇咗公司A&R幫佢揀歌,硬係覺得啲taste有時差少少,尤其搵得吳林峰太多,條友有時都交行貨,今次呢首算入耳啲
陳蕾今年hea爆
去歐遊成個月
隔半年先出一首歌
https://youtu.be/sEBymiQyHsw?si=aaB_OSFYicOCT9sP
張光宇 Ian Heriec - 蕩失路 Getting Lost

作曲:張光宇 Ian Heriec
填詞:張楚翹
編曲:藝深/ Yin Chan@ARA
監製:藝深/ Chris Fu@Baron Music
OP: Sony Music Publishing (HK) Ltd.
OP: ARA Productions Ltd. (SP: Universal Music Publishing Ltd.)
Poster 想點
https://instagram.com/p/C9l7g0SvCPY/
大家多多支持AGA新碟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞