[本地] [點止廣東歌一種] 香港流行音樂討論 (92)

1001 回覆
4 Like 8 Dislike
LT X Wyman
寰亞唔係得佢一個新生代女歌手,有啲難wor
寰亞有幾個中生代男歌手,咪又係主力谷一個
CF on仔究竟算唔算親生仔
兩個嘅經理人都係寰亞嘅人
理論上應該算係?

不過份約點簽,係邊種合作關係,咁就唔太知道了
quota用晒去谷雲姨
自從阿簡移民之後,兩年前佢哋兩個正式轉做寰亞親生仔
始終Jay fung外型試正好多
On 仔形象太百變

兩三年又轉一轉
其實三個都算係乖仔樣,形象正能量又無咩負面新聞
唔駛喺到捧一個,令另外兩個好似比下去咁,
一陣嘈起上嚟就唔好啦

最多係On仔同釗峰喺身高上輸蝕啲(大概米七),
Jay Fung雖然身高174之餘身高比例好,望落高挑
至少著長褸都算係carry到
(明明之前有印象係話176,但係啱啱上寰亞個官網睇就寫174)
好平庸
CF越做越霉既感覺
https://youtu.be/QKcxNw5JnlQ?si=9YCKSDT4MqVPwZgg
陳蕾《五瓣玫瑰》

曲:陳蕾
詞:陳蕾
編:Perry Lau / Adrian Chan
監:Adrian Chan
https://music.youtube.com/watch?v=ljJCpCouMHw&si=rz0e7297KhvvH_78
Emiko徐嘉蔚《虛偽光彩》

曲:馮穎琪
詞:周耀輝
編:霍金、billylong
監:Edmond Tsang、霍金、billylong
理論上佢有首洗腦嘅典型抒情歌應該會中嘅,但係佢啲情歌好似硬係爭啲啲
而且佢嘅性格喺呢個年代未必係最吃香嘅特質,仲要寰亞唔識玩social media,啲人對佢難啲有深刻印象
呢幾點就已經好輸蝕

不過見佢都keep住分享自己嘅生活,講下跑山、靈性topic,
今次隻碟啲歌以一個主題貫穿幾部曲嘅形式出,仲要有微電影同舞台劇,我唔知係公司定釗峰本人嘗試幫佢自己個形象鮮明啲,
等佢容易啲突圍而出

不過以佢嘅聲底唔錯呢點嚟講,其實可以試下接多啲VO/配音 job,唔好浪費咗佢把聲
編曲幾新鮮,令到首歌聽落好歡樂
不過初頭聽唔似陳蕾唱,唔知以為係其他女歌手嘅新歌
《 Surrender to Love》馮允謙 ( 《在愛面前投降》英文版)
https://youtu.be/rfkuRRmwDkA?si=a0vDmpxf-SAvrVm8

其實Jay Fung有無興趣出隻Demo+英文碟?
https://youtu.be/F6jgj6-WUEM
Pandora 潘朵拉樂隊【反引力塵 Antimatter】Official Music Video

曲:Pandora
詞:王樂儀
編:Pandora
監:Pandora/舒文@Zoo Music
佢真係唱到好多唔同風格
好好聽
佢歌路形象太悶
d風格好保守 沒有比較沒有傷害
好正
唱腔都係一個問題
唔係人人都接受
睇得出佢想唱返啲chill啲/清新啲嘅歌
但形象唔夾,chill唔起
感覺個人太認真太敏感,唔fun,好heavy
又發揮唔到佢最突出嘅爆發力

C allstar好好多
幾種質地嘅人撞埋一齊有層次好多
完全正確

所以佢單飛左出黎變得太單一
變左一個好普通好普通既歌手
形象尷尬

反而On仔真係隻隻都好驚喜好正
放左佢出黎單飛真係幫左佢好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞