我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,求助解答 ( 70 ) - AMD 強勢

615 回覆
11 Like 7 Dislike
反而我有個問題想問返你 , 你急唔急住要升級玩4K game ? 如果唔係急嘅話我就覺得等出咗5090先至一次過升級仲好 , N仔都畀左貼士話今年尾下年年頭出50系列 .
cpu 轉amd 7600
板轉asrock a620m pro rs
卡轉windforce 4070 super
有啲怕等完之後,香港都係買唔到
救命,各位親愛的巴絲打,想問呢部野upgrade 定買過部好?

主打打機PUBG LOL。

我CPU 唔夠力長期100%,RAM 唔夠。

以下係我電腦個config,upgrade 會唔會有鋪頭幫我裝?

換display 又唔夠力推
換底板CPU RAM又3-4千
兩頭唔到岸
砌過部啦.....
悠二大哥,小弟係新手砌機,想問下自製砌機list會唔會包windows?定要另外買?
悠二大哥
需然知自己好閪,但係問下買左隻MON落左單未送黎,但睇睇下有其他心水,可唔可以改單
無野了 已經換左另外條list落左單

係咪等客服聯絡confirm先過數?
如果你唔買 會幫你裝試用版windows,你再入key

買既話 主要係買條正版key
謝謝師兄
ssd 轉legend 850 1tb
換電腦求list budget 10k
主要用黎打機同av
唔要光害機箱
冇計 搵返代理做rma
可以
想請教下各位大佬:
部機箱前面果4個接口(兩個USB+插耳機+插咪)全部都幾乎用唔到
(插線入去接觸不良,成個接口位好似就甩咁款,90%時間冇反應or得小小反應)

依家就連背後果三個窿(紅綠藍)都有時會接觸不良(例如耳機細聲左)

想問可以點解決
(上網睇左d文,感覺係D接口線鬆晒/用太耐壞壞地)
可摸以send多d tg gp條link,好似過咗期
唔好意思,第一次砌機,請問悠二大佬呢條List有冇問題?主要想For打機,玩一段時間都唔會太快洶汰。

1 x [8月電腦節優惠]Jonsbo D31 Mesh Micro-ATX - Black + 三把 Jonsbo SL-120 ARGB PWM Reversed 反葉 - Black + Jonsbo TG-240 ARGB CPU Liquid Cooler - Black (可另加$80升級到360水冷)
價錢:$739

1 x [5月優惠]AMD Ryzen™ 7 7800X3D Tray (砌機減$30)
價錢:$2,599

1 x [5月優惠]Gigabyte B650M AORUS ELITE AX AM5 DDR5 Micro-ATX (現貨)
價錢:$1,499

1 x [5月優惠]ADATA LANCER RGB DDR5 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000 Mhz C30 - Black(砌機減$40)
價錢:$959

1 x [5月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,099

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 4080 SUPER WINDFORCE V2 16GB GDDR6X (砌機減$200)
價錢:$8,499

1 x [5月特別優惠]FSP Hydro G Pro 1000W 80 Plus Gold Fully Modular ATX 3.1 (12V-2x6) (現貨) (砌機減$100)
價錢:$1,149

1 x Microsoft Windows 11 Home 64 Bit 中文繁體版 OEM
價錢:$989

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $17,612
https://www.faroll.com/customize#NTA3Miw2MDY0LDcyOTgsNzMyNSw3Nzk1LDc4MCw3ODU5LDgwMDI

(另外想知點樣㩒+$80換360水冷,同埋有喲寫砌機減$XXX,係咪單價已經計咗?)新手砌機太多問題唔好意思
想加多少少多少少錢砌部海景機箱
不過D風扇唔識點配 係咪有分正向反向?
D件自己亂簡唔知有無更好建議

1 x AMD Ryzen™ 5 7600 AM5 TRAY 連 AMD 原裝 WRAITH STEALTH 散熱器
價錢:$1,349

1 x ASRock A620M Pro RS WiFi DDR5 AM5 Micro-ATX
價錢:$880

1 x KLEVV Cras V RGB 64GB (2x32GB) DDR5 6000 MHz C30 - White
價錢:$1,749

1 x [5月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,099

1 x GALAX GeForce RTX™ 4070 Ti SUPER EX Gamer White 1-Click OC 16GB GDDR6X
價錢:$6,699

1 x [優惠]FSP Hydro S Series 750W 80 Plus Silver
價錢:$549

1 x Lian Li O11 VISION Tempered Glass ATX - White
價錢:$1,180

1 x [推薦]Jonsbo TG-360 ARGB CPU Liquid Cooler - White
價錢:$369

2 x LIAN LI UNI FAN SL120 v2 RGB 120mm White
價錢:$420

1 x [5月優惠]Lian Li UNI FAN P28 Performance Evolved 120mm Case Fan 3in1 - White 再送Lian Li SIDE ARGB Kit White
價錢:$539

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $14,913
https://www.faroll.com/customize#NTA3Miw1NTEwLDY4NzQsNjg3NCw3MjAxLDczMDksNzYxNyw3ODUzLDc4OTcsNzk0Niw3OTUw
另外想問下張卡推唔推得郁32GR93U-B上144hz
悠二Ching,想問問你條[5月砌機組合]AMD 7800X
3D + 32GB RAM+ 2TB SSD + RTX 4080 SUPER,

我平時用嚟做3D render+design多,upgrade做48GB or 64GB RAM嘅話,改做24*2定係16*4比較好?多謝回覆
32x2無咁多問題
感謝巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞