我是悠二,你問我答,電腦砌機討論,求助解答 ( 70 ) - AMD 強勢

746 回覆
13 Like 8 Dislike
試下重插
唔得應該死ssd
輕推

二哥想問下仲有冇呢個組合,如有可唔可以改件,因為需要wifi同埋機箱可唔可以轉細啲

咩都唔識請見諒
悠二想問下你平時電腦清塵用開D咩
想買個手提可以叉電果D air compressor但係驚大風到會吹甩d電容
你好ching,有個奇難雜症想解決,用MS EDGE睇Netflix 4K影片會變黑屏,㩒跳過、睇睇下都會,HDMI沒有訊號,但係聲音仲係到,試過有一次死機要入safe mode搞先開到機。但係打機完全無問題,淨係睇片先會出事。

試過洗機重裝windows 都搞唔掂,所有driver,bios都更新過都係咁。

PC spec:

Phanteks Eclipse P600S Mid Tower Silent ATX Case - Tempered Glass - White

ASUS ROG Strix GeForce RTX® 4090 OC Edition 24GB GDDR6X

Intel® Core™ i9-13900K 24 Cores 32 Threads 32M

G.SKILL Trident Z5 RGB Series DDR5 64GB (2x32GB) 6400MHZ CL32

ASUS ROG STRIX Z790-A GAMING WIFI (DDR5) ATX
Phanteks GLACIER ONE 360T30 V2 D-RGB Premium AIO Liquid CPU Cooler

Seasonic Vertex GX1000 80Plus Gold 1000W Full Moduler ATX 3.0

Kingston FURY Renegade 4TB PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD

會唔會係硬件問題
果d好弱雞
我以前都係用濕電air compressor
你自己控制距離吹咪得

而家就吸塵機同油掃/軟毛刷
應該可以rma
唔好意思rma係咩指咩?
送返去保養
ssd唔係有五年保
咁大件事,如果最大機會嘅問題會唔會係RAM?
係2條list入面15/16緊,主力3A/cs2/city skyline/炒股,想問下邊一條會好d?

呢張今星期尾或下星期先有
你個sales話唔會再番
傻閪先會比錢人砌。
自己上price.com買起碼比街砌平20%
6年前跟悠二list砌既產物
早排玩diablo4都好吃力,都係文書睇片,最盡都係之前玩左排diablo4既中級畫面既standard為主
想upgrade下張顯卡/ram為主 以唔使換CPU MB要重裝windows為前題
唔該chings

CPU
Intel Core i5 8400 @ 2.80GHz 42 °C
Coffee Lake 14nm Technology
RAM
16.0GB Dual-Channel DDR4 @ 1330MHz (19-19-19-43)
Motherboard
ASUSTeK COMPUTER INC. PRIME H310M-E R2.0 (LGA1151)
火牛Antec 550W
漏左而家張display card
4095MB NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti
想睇睇呢個spec大概可以少upgrade
因為暫時所有野都無事 唔使大執
今日網站Update話最後兩張好似好好賣
喂唔係Click落條Link度已經404 Not Found應該賣曬了......
悠二我想砌部 coolermaster ncore 100 max+ 4070TI 嘅機,SSD 2tb,ram 32gb,cpu無所謂,請出招
張顯示卡硬件問題你唔會識整
仲有貨
唔排除遲d 會加價

4070係咪真係無哂
真既話我搵第二張了
落完單買隻z790 ddr4板先黎講話無貨仲要問完話全部Z既ddr4板都無貨代理已經無入
結果一入購物網大大個D4板配RAM既6月優惠係度,唔好話6月開頭4日就賣哂呀,一係就懶唔勤力更新網站一係就擘大眼講大話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞